27 април, 2024

Герман Гачевски е основател и CEO на TSD Group, българска група от компании с ИТ фокус. След завръщането си от САЩ през 2007 г., където завършва „University of Dallas” със специалност „Компютърни науки“ и работи като програмист за голяма местна финансова организация, г-н Гачевски създава компанията TSD Services в родния си град Троян. Освен CEO на ИТ група, той остава верен на софтуерния код и до днес, работейки по различни software development проекти съвместно с екипите си. Част от неговия отличителен лидерски подход е обучаването и създаването на кадри от нулата, както в ИТ направленията, така и в останалите отдели на компанията. Към днешна дата TSD се гордее с успешното въвеждане в ИТ сферата на над 100 способни професионалисти извън рамките на столицата. Герман е запален по спорта и практикува предимно баскетбол в свободното си време. Отдаден е на каузата да подкрепя развитието на местни спортисти и спортни клубове, както и на осъществяването на значими образователни и социални инициативи.
След като наскоро обяви създаването на TSD Group, обединяваща компаниите TSD Services и TSD Software, г-н Гачевски споделя мотивите зад решението за предприемането на тази структурна промяна, както и плановете си за бъдещо развитие и разширяване на бизнеса.

Г-н Гачевски, съвсем наскоро TSD обяви създаването на TSD Group, обединяваща TSD Services и TSD Software. Бихте ли споделили предисторията на това важно за компанията решение? Какво доведе до него?

От няколко години оперираме в две бизнес направления – ИТ аутсорсинг услуги и разработка на софтуерни продукти. Необходимостта от промяна – структурен ъпскейл – дойде съвсем естествено като резултат от органичния растеж на компанията и бизнес линиите. Новата софтуерна ръка TSD Software поема повишилите се тежест и фокус върху разработката на собствени софтуерни продукти, както и цялостното менажирано софтуерно разработване.
Създаването на TSD Group, обединяваща „Services” и “Software”, беше следващата логична стъпка, която предприехме с цел правилно фокусиране на дейностите и отговорностите при двете бизнес направления.

Какво променя създаването на TSD Group в работата на екипите на TSD Services и тези на TSD Software? Какъв ще бъде техният фокус?

Не бих казал, че има съществена промяна в работата на екипите ни. Определено може да се каже, че работата на колегите вече е по-фокусирана и структурирана, тъй като сега разпределението на отговорностите е ясно дефинирано.
Екипите, работещи към TSD Services, са фокусирани върху ИТ аутсорсинг услугите, които предоставяме предимно по модела “Staff Augmentation” на увеличаващ се през годините брой чуждестранни клиенти – главно финансови компании, одиторски институции, както и няколко eDiscovery компании, няколко фирми и казина в хазартната индустрия и други.
Колегите, ангажирани към TSD Software, са специализирани в разработката на софтуер и поддръжката на софтуерни продукти. В това число влизат нашите собствени приложения, базирани на eDiscovery платформата Relativity, разработка на софтуерни проекти по поръчка на клиента, съпорт на софтуерни приложения, както и нашата собствена BPM платформа “Hydrogen”.

Влияят ли тези промени на организацията в TSD – необходима ли е структурна реорганизация и каква е тя?

Като изключим някои административни стъпки, които беше необходимо да изпълним, но те вече са успешно преминати, влиянието на структурните промени върху организацията на компанията е минимално. По-скоро бих казал, че идеята на тези промени е да отключат потенциал за по-сложни корпоративни йерархии, по-отговорни позиции и повече партньорства напред в бъдещето, така че смятам, че може да се очаква единствено положително влияние.

Какви очаквате да бъдат предизвикателствата пред менажирането на новосъздадената TSD Group и всъщност, ще бъдат ли по-големи отколкото до този момент?

Следвайки споменатия оптимизиран подход при ъпгрейдването на структурата на TSD, очаквам предизвикателствата да продължат да бъдат основно върху съответните бизнес дейности, а не някъде по структурата на Групата.

От бизнес гледна точка, отварят ли се нови възможности за вас и очаквате ли разрастване на структурата на TSD?

Разковничето тук е, че този тип структурна промяна е сред първите стъпки, които една организация обикновено предприема, за да отвори вратите си за такъв вид възможности. Това всъщност е бърз и опростен механизъм за създаване на нови възможности, дейности, собствености, както и партньорства от широк тип с втори и трети страни.

Променя ли се фирмената култура или TSD Group ще разчита на вече изградените ценности на TSD Holdings и дъщерните “Services” и “Software” компании?

И двете компании в Групата ще останат напълно отдадени на установените корпоративни ценности на бранда TSD, които всички следваме още от самото начало. „Customer-centric“ подходът е сред отличителните ни черти, тъй като винаги сме държали да бъдем максимално близо до клиента и да отговаряме успешно на неговите уникални бизнес нужди и очаквания, било то чрез аутсорсинг на експертни ИТ ресурси, разработка на къстъм софтуерни решения или чрез функционалностите на нашите собствени продукти.
“Customer-centric” е и вътрешният ни подход към служителите и процесите.

Очаква се съвсем скоро на пазара да бъде налична и вашата собствена BPM софтуерна платформа. Бихте ли разказали повече за нея и създаването ѝ?

Това е пример за едно от нещата в TSD, които ще бъдат оптимизирани вследствие на тази реорганизация на бизнеса. Създаването на TSD Software ще улесни реализирането на една идея, която с екипа разработваме вече няколко години, и ще помогне за фокусирането на усилията върху нея.
TSD Runs on Hydrogen” е слоганът на продукта и той подсказва, че ние вътрешно разчитаме на платформата за подобрение и автоматизиране на част от процесите в компанията. В момента сме в процес на интегриране на системата в нашите бизнес операции и на валидиране на това, че Hydrogen работи ефективно дори за корпоративни структури като тази на TSD Group. Ще се радвам по-късно тази година да мога да споделя повече детайли относно това какво точно ще включва платформата и да мога да се похваля, че излизането ѝ на пазара вече е факт.

Какво предстои пред TSD Group? Кои са следващите хоризонти и крайъгълни камъни в развитието на бранда?

Накратко, надявам се и вярвам, че за TSD Group предстоят още много положителни промени. Към момента имаме няколко идеи в разработка, разширяваме текущите си бизнес линии и размишляваме по следващите. Тези промени са свързани и с разрастването на екипа, като ще продължим да се придържаме към „децентрализирания“ ни recruitment подход и да отваряме повече нови работни места извън столицата, в малкия град – именно Троян, където е и главният ни офис и управление. Това, което виждам пред TSD, са нови и по-широки хоризонти и възможности за допълване на Групата с още компании с ИТ насоченост, но с различен вид дейност, като това би могло да бъде постигнато органично или чрез партниране и придобиване.
Като по-конкретен пример, леко тангентен на директния бизнес, обсъждаме създаването и добавянето на една фондация към Групата, която планираме да бъде организация с нестопанска цел, канализираща и изпълняваща КСО (Корпоративна социална отговорност) процесите на Групата, включващи: социални, образователни, спонсорски, дарителски и благотворителни инициативи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author