26 април, 2024

Димитър Иванов е Erlang Wizard в æternity blockchain. Колегите му го описват като “представител на един нов тип програмисти” – свободен дух и проводник на добри практики от цял свят. Осигурете му тихо пространство, бърз интернет и добро кафе и Димитър може да постигне всичко!

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Димитър Иванов е Erlang Wizard в æternity blockchain.

Каква е причината да го номинирате?

Защото е “мечка” – така той нарича истински добрите програмисти. Димитър всъщност е един от най-добрите блокчейн специалисти в България. Има онова любопитство, онзи гъдел, който води до богат и разнообразен опит с различни технологии и парадигми. Търпелив е и винаги е насреща да помогне за разрешаването на поредния проблем.

Опишете неговите професионални качества.

Димитър е изключително методичен в деконструирането на сложни проблеми. Някак си ги свежда до серия от прости стъпки, за да достигне до сърцевината им, която да разреши с поредния фокус от шапката си. Има дълбоки познания в сферата на изключително интересната “state channels” технология – постоянно чете най-новите научни трудове и всяка седмица участва в конферентни разговори с академици от университети по цял свят. Криптография, разпределени системи… и нещата стават сложни – той е отличен комуникатор на сложни понятия и невероятен колега!

Димитър е представител на един нов тип програмисти – свободен дух, без граници – колегите, с които работи ежедневно, са от цяла Европа. Така той е проводник на добри практики от цял свят и ги прилага тук, в София. Единствено се нуждае от тихо пространство, бърз интернет и добро кафе!

Разкажете ни повече за него като личност.

Димитър вярва в каузата на свободата и различните й измерения – свободен софтуер, децентрализация, анонимност. Счита, че колкото по-свободно е едно общество, толкова повече ще просперира то. Според него блокчейн технологията, на която не трябва да се вярва (trustless), ще подтикне хората да мислят по-самостоятелно и да бъдат по-отговорни. Това ще направи света едно по-добро място за всички.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Проучване на напредъка на други блокчейн проекти и четене на академични публикации. Подпомагане на маркетинг екипа със сложните понятия около блокчейн. Дълбоко потапяне “в зоната”, където твори код и имплементира задълбочени тестове. Понякога твори и бъгове.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Проучване и разработка (Research & Development) на една от най-сложните и важни технологии, които ще помогнат на блокчейн да достигне до масите – state channels. Обича да говори колко различна среда е всъщност блокчейна – как всеки участник и всяка машина може да са злонамерени и какво трябва да се направи, за да може системата да продължи да извършва функциите си, въпреки това. За него разработването на сигурни алгоритми е едновременно предизвикателно и забавно.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Постоянно. И го прави отлично. Самото естество на работата му е такова, че  носи много информация в главата си, която той поднася разбираемо и според публиката. С богатия си опит и познания се е превърнал в ментор на Elixir екипа в София.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Любознателен, забавен и проактивен.

Взима ли участие в инициативи на компанията?

Следи новостите около основните scaling технологии в блокчейн сферата и предлага посока на развитие.

Какви са хобитата му?

Да промени света чрез блокчейн, изпробва нови технологии, кара велосипед, обича да ходи на палатка в планината или на морето, чете и готви вкусно. Има и китара, но тя май само събира прах.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Той би казал, че може да намери красотата в почти всичко, и май слуша всичко – от Шостакович и Чайковски през Рамщайн, че стигаме дори до стари градски песни. Че и им припява! Първата му грамофонна плоча е на ABBA.

Интересува ли се от гейминг?

Всъщност си е геймърче – Ultima online, StarCraft, Path of Exile, Diablo (ама 2). Заради страстта си към игрите е работил в гейм студио, рамо до рамо с авторите на Knights of Honor и Tzar. Все още играе Heroes of Might and Magic 3 и Civilization 5&6.

Кое предпочита – Android или iOS?

Ползва Lineage OS – оупън сорс версия на Андроид, която обаче е независима от Google. Не иска да го следят.

Какъв е стилът му?

Изключително приятен събеседник с богата обща култура. Много забавен, фен на всякакви memes и “крилати фрази”. Обича тениски с “технологично” съдържание или свързани с определен проект – примерно има тениска, която обърква изкуствения интелект за разпознаване на лица.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Erlang, Elixir, Python, bash, JavaScript, C/C++, Sophia, Solidity. За него различните езици са средства за решаване на проблеми и някои са по-подходящи тук, други – там. Предпочита функционалния подход и понякога се увлича с ламбдите. С JavaScript работи умело, но не го питайте дали го предпочита…

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Интересни истории с него – много, но добър пример за натрупания опит в мултикултурна среда и неговата дипломатичност, е следната история:

По време на една от дискусиите относно един от продуктите на компанията, типично по български, беше използван малко по-груб език от един от новите членове на екипа. Димитър, тъй като сам е попадал в подобна ситуация, се зае да обясни, че ние българите, когато кажем, че нещо е “много зле” обикновено нямаме предвид, че е чак толкова зле, просто сме се изразили “емоционално”. След това, в непосредствен личен разговор, ми сподели, че шведите и немците от екипа са доста “раними” и трябва негативният feedback да им се поднася много внимателно (“sugar coated”). Като цяло, Димитър е усвоил “политическата коректност” почти до съвършенство.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,