25 април, 2024

Алесандро Лаи е Lead Project Developer във Facile.it и координатор на технологичната общност PHP Milano. Той има интереси в компютърните науки и е “пенсиониран nerd за интернет игрички”. Алесандро ни разказа как се развива PHP в Италия и какви събития организират в Милано.

Разкажи ни за PUGMI. Какви са хората, които участват и на какви позиции – програмисти, QA или други IT специалисти?

Нашата група е в Милано – това е нашият град. Фокусирани сме върху PHP и хората, които участват са програмисти. Но не се целим в някакво определено ниво на експертиза.

Колко души са част от общността в Милано?

Тук в Милано има много технологични компании. Може би това е най-големият град в Италия, когато говорим за технологии. Има наистина много разработчици.

Колко често си организирате мийтъпите?

Срещаме се веднъж месечно най-често през втората или третата сряда от месеца. Късметлии сме, защото заради наситеността на компании в нашия град, имаме възможността да ни помещава всеки месец различна компания. Нашата формула е “Вратите отварят в 19 часа – лекцията започва в 19:30 часа!”, а през останалото време хапваме и пийваме, ако домакинът е спонсорирал нещо, а след това си говорим. Перфектната ситуация е, когато се запознаваш с разработчици от различни компании и си разширяваш мрежата.

Какъв е общият интерес към #PUGMI? Какво е отношението жени:мъже?

Нашият Meetup акаунт скоро премина 1000 последователи и имаме около 300-400 активни потребителя там. Средната посещаемост на всяко събитие е 20-30 или 40-50, но това зависи от темата на лекцията.

Смяташ ли хората са свикнали да посещават технологични групи? Интересни ли са им?

След като имаме много мийтъпи в нашия град, мисля, че разработчиците са свикнали вече с подобни събирания. Но знам, че ние живеем в “щастлив балон” на споделеното знание с фокусирани професионалисти. Съществуват малки и големи компании, където нашите умения не са толкова оценени и дивелъпърите не знаят, че има толкова много да се учи и да се развива в професията.

Какво е новото в технологичен аспект? Кои са горещите теми за PHP?

Мисля, че през последните няколко месеца най-големите теми са Kubernetes – все пак за тема, която се избира два поредни месеца и посещението е много високо. Много от хората идват просто да се запознаят с технологията и да се учат от опита на тези, които вече го използват. Също така мисля, че след това лято PHP 7.4 ще бъде гореща тема. Новата версия идва през ноември, но първо ще пуснат алфа версия. Това ще бъде последната за серията 7, но ще има нови интересни функции като typed properties, preloading и covariant returns/contravariant parameters.

Кой ви е най-посещаваният мийтъп? За какво си говорихте? Кой беше лектор?

Имаме много посещавани мийтъпи! Мисля, че рекордът беше, когато домакин ни беше Microsoft в новата им сграда в центъра на града. Достигнахме до над 70 посетители. Лектор беше Кристиан Настаси и говори за repository pattern. Дру много посещаван мийтъп беше, когато тествах лекцията си, която направих за PHPDay 2018 за case study in implementing event sourcing.

Занимавате ли се с други събития и инициативи?

През последните 2 години помогнах в организацията на SymfonyDay, което е малка италианска конференция, която се организира в различен град всяка година. Основният ѝ фокус е фреймуъркът Symfony PHP. Тази година ще е по-международна и ще се прави във Верона.

Как се издържа групата? Кой я финансира? Имате ли членски внос или друг бизнес план?

Групата е безплатна и ние разчитаме на всеки домакин за локацията и евентуални храна и напитки. Получихме помощ от Grusp, които ни платиха Meetup профила. Те са неправителствена организация, която помага на групите за PHP в Италия и организира купища от конференции на международно ниво.

Всичко ли е самоинициатива? Част ли сте от международна организацията, свързана с вашата общност?

Както казах, ние сме вече част от “по-голямо семейство”. Имаме връзки с останалите PUG в страната. Организираме си неформална среща на организаторите по време на PHPDay. На нея си говорим какво се случи и какво ще правим за следващата година.

Кои са технологичните събития, които се стараеш да посещаваш всяка година?

Обикновено посещавам PHPDay и SymfonyDay във Верона. Codemotion в моя Милано. Тази година ще посетя SymfonyCon в Амстердам.

Правил ли си планове да посетиш България?

Не знам, може би за технологична конференция. Бюджетирам си времето далеч от семейството, но обичам да посещавам различни големи конференции всяка година извън Италия, за да си разширя вижданията и опита.

Как могат хората да се свържат с PHP Milano?

Могат да го направят в нашия основен Meetup профил, където обявяваме нашите събития. Също така в Twitter и на сайта ни.

Интервюто проведе Атанас Нейчев.

Тагове: , , , , , , , , ,