27 април, 2024

Съюзът UXL ще се стреми да измести доминиращата позиция на NVIDIA

Група технологични компании, сред които Intel, Google, Arm, Qualcomm и Samsung създават алианса Unified Accelerator Fund (UXL), чрез който с общи усилия да отстранят предимствата, които NVIDIA има като доминиращ играч на пазара на изкуствения интелект, съобщава The Verge.

Съюзът ще се заеме с мисията да разработи софтуерен пакет с отворен код, който да позволи на специалистите в сферата на AI да се откъснат от технологията на NVIDIA. Освен това, кодовете, които създават разработчиците, ще могат да функционират във всяка машина с всеки чип.

The Unified Acceleration Foundation е все още във фаза на проект, но се смята, че ще започне дейността си до началото на втората половина от годината. Към настоящия момент UXL поддържа отворения стандарт OneAPI. Той е създаден от компанията Intel.

Членовете на съюза считат, че чрез него ще се премахнат ограниченията разработчиците да използват точно определени програмни езици, кодови набори и всякакви други инструменти, целящи да обвържат разработчиците към използването на определени архитектури. Например – платформата CUDA на NVIDIA, която се стреми към това.

След като се съсредоточи изцяло върху производството на чипове за AI модели като H100, компанията достигна $2 трилиона долара пазарна капитализация миналия месец. Това осигури първото място на NVIDIA сред технологичните гиганти, произвеждащи чипове. От компанията, също така, планират скоро да пуснат и нови AI модели – H200 GPU.

Чиповете, които произвежда NVIDIA, налагат на разработчиците да използват архитектурата CUDA, която измества главоломно всички останали архитектури на другите производители на чипове.Дженсен Хуанг, изпълнителен директор на NVIDIA споделя още, че 4 млн. разработчици използват CUDA.

Въпреки това, технологичните компании не се отказват и продължават с опитите да създадат алтернативни собствени архитектури, които да изместят доминиращата на пазара.

За момента създателите на UXL възнамеряват да поддържат хардуера и кода на NVIDIA. Първоначално проектът ще се стреми към разработването на опции за AI приложения.

Групата на технологичните компании, които учредяват съюза търси сътрудничество с други влиятелни компании като Microsoft и Amazon, за да се уверят, че решенията, които ще предоставят, ще могат да се вградят във всеки чип или хардуер.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Да Предаваме Знания е Основна Част от Философията на Немечек България
2. Младите Хора Все Повече се Интересуват от Технологичните Теми в Обществото
3. „Каменица” АД Пуска Нова Премиална Марка Бира в България


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,