26 април, 2024

Пламен Попов е ръководител на технологичното звено на Entain в София. Компанията e eднa oт нaй-гoлeмитe cвeтoвни гpyпи зa cпopтни зaлaгaния и игpи с над 27 000 служители в цял свят. Гpyпaтa пpитeжaвa oбшиpнo пopтфoлиo oт yтвъpдeни мapĸи; cпopтнитe вĸлючвaт bwіn, Веt.рt, Соrаl, Сrуѕtаlbеt, Еurоbеt, Lаdbrоkеѕ, Nеdѕ и Ѕроrtіngbеt; Игpaлнитe мapĸи вĸлючвaт СаѕіnоСlub, Fоху Віngо, Gаlа, GіосоDіgіtаlе, Nіnја Саѕіnо, Орtіbеt, Раrtуроkеr и РаrtуСаѕіnо. В България офисът на Ентейн надхвърля 550 служители. Екипът на Пламен е от близо 50 софтуерни инженери, QA специалисти и бизнес анализатори, които разработват и усъвършенстват продуктите за спортните залагания, които компанията предлага по целия свят. Те се занимават с инициативи за различни локации – Австрия, България, Индия, САЩ. Пламен Попов работи в Entain повече от 10 години. Той е опитен ръководител със солиден опит и познания в .NET разработката (както frontend, така и backend), SQL Server и Oracle бази данни, Dynamics CRM. Има магистърска степен „Електронен бизнес и електронно управление“ и бакалавърска степен „Компютърни науки“ – и двете от Софийския университет.

Пламен, как се насочи към информационните технологии? Какво събуди интереса ти за развитие в ИТ сферата?

Първият досег с компютри, който имах беше, когато бях във втори клас. Едно съседче имаше Правец 8C и ходих у тях да играем игри – Karateka, Moon Patrol и много други. Покрай игрите започнах да се интересувам как работи компютърът и операционната система и как мога да го накарам да извършва определени операции. В 5 клас започнах да ходя на един кръжок, където преписвахме от книга малки програми написани на Basic, правихме модификации и ги изпълнявахме на Правец 8. Впоследствие преминах на Правец 16 и започнах да уча Borland Pascal. Там вече имаше обектно-ориентирано програмиране, различни библиотеки за рисуване и създаване на програми с прозорци, менюта и т.н. В 7 клас започнах да уча състезателно програмиране и да ходя на състезания по информатика. Тогава вече беше ясно, че няма да стана лекар, както родителите ми се надяваха, и пътят към ИТ сферата е начертан.

Над 10 години си част от Entain. Разкажи ни за присъединяването ти към екипа. С какво те привлече компанията?

Преди да се присъединя към Entain (тогава bwin.party) бях работил 12 години в няколко по-малки български компании като последната ми позиция беше Team Lead. Социалните мрежи бяха добили огромна популярност и в bwin.party започваше нов проект за спортни залагания със социален елемент. Тогавашният екип беше с опит предимно с Java, а едно от изискванията за проекта беше да бъде базиран на .NET платформата на bwin. Към този момент аз бях натрупал 10 годишен опит с .NET и бях поканен да сформирам и ръководя екип.

Първото нещо, което ме привлече, беше че bwin.party беше голяма и утвърдена международна компания, имах възможност да контакувам с колеги от най-различни националности. Заинтригуваха ме и по-модерните практики за разработка на софтуера с използване на Agile методологията, по-нови технологии, CI/CD, unit testing, load testing и т.н, все неща, които почти не бях имал възможност да ползвам до този момент. И не на последно място – познавах някои от хората в другите екипи и знаех, че ще работя с опитни професионалисти.

Какви са предизвикателствата, с които един Engineering Manager се сблъсква? Опитът ти като преподавател помага ли ти в настоящата позиция?

Предизвикателствата остават да поддържам темпото: при нас – заради естеството на бизнеса, структурата и големината на компанията – трябва да се взимат бързи решения и да се управляват еднакво успешно по няколко проекта едновременно. Паралелно вървят няколко инициативи и трябва правилно да разпределим времето и натоварването, както и да приоритизираме. В момента само моите екипи работят по 13 проекта едновременно, отделно планираме следващото тримесечие, където има допълнителен обем работа. За мен е важно да имам разбирането за всеки един от тях, но се старая да делегирам на екипа си задълженията така, че да са равномерно разпределени. Вярвам, че опитът като преподавател ми помага да съм по-добър ментор на екипа си. Удовлетворението идва от това, че индустрията ни е вълнуваща и се развива с бърза скорост.

Може ли да ни разкажеш повече за отдела си? Колко голям е екипа ти?

В момента водя пет екипа, които наброяват около 50 човека, като един от тях се намира във Виена. Започнахме от 1 екип и постепенно талантът на българските софтуерни инженери получи вниманието на компанията и тя започна да разширява отдела. По същото време ми предложиха да оглавя разрастващата се структура. Това, с което се занимават днес моите екипи е разработката на новите feature-и за брандовете ни и грижата за голяма част от съществуващата архитектура на софтуера. Те работят върху производителността, стабилността и внедряването на нови функционалности в основните платформи да става безпроблемно.

 

 

По какви проекти работите и с кои технологии? Какви са особеностите на работата ви?

Технологиите, с които работим са основно .NET и Angular, проектите са изцяло уеб базирани. Работим с огромни обеми от данни в реално време и огромен брой потребители от целия свят. Проектите, по които работим са свързани със спортните залагания – нови и интересни функционалности за потребителите, нови видове залози, навлизане на нови регулирани пазари. Регулациите са голяма част от задълженията ни. Обновяваме сайтовете на нашите брандове, за да отговарят в реално време на постоянно променящите се изисквания. Ние като компания поставяме огромен фокус на дейността си  върху отговорната игра и присъстваме само и единствено на регулирани пазари. Един от основните фокуси в момента е американският пазар, където имаме амбиции да се развиваме и го правим в партньорство с BetMGM. Моят екип участва активно в реализацията на тази визия на Entain за успех в Щатите.

 

 

Търсите ли нови специалисти, които да се присъединят към компанията? Кои са ключовите качества, на които държите и с кои технологии трябва да са запознати?

Entain е компания, която се развива и предстои да наема още много хора. Това важи и за екипа тук в България, където току-що подписахме договор за разширяване на офис пространството ни в Expo 2000. Продължаваме да търсим хора, основно софтуерни инженери за front-end web и back-end, търсим QA специалисти – и manual, и automation.  Oт ключово значение за нас са business analysts, заради ролята им за планирането и успешната реализация на проектите. Като ръководител на отдела искам при нас да се присъединят хора, които имат интерес към спорта и истински желаят да работят в международна среда и утвърдена компания.

Според теб кои аспекти на компанията привличат нови кадри? Кое е разковничето за задържане на текущите кадри?

Ние сме продуктова компания, която постоянно развива своите системи и качеството на софтуера е от особено значение. В компания от такъв международен мащаб, човек може да почерпи опит от най-различни екипи и специалисти с разнообразен бекграунд и култури.

Производителността също има ключово значение, начинът на мислене се променя, когато създаваш софтуер за милиони потребители, всеки един малък детайл е важен. Научават се много тънкости за технологиите с които работим, такива, на които никой не би обърнал внимание, ако просто се разработва един малък сайт за няколко хиляди потребителя.

Какво стои пред компанията в краткосрочен, а защо не и в дългосрочен план?

Entain е един от лидерите в индустрията и успешно продължава напред по пътя на иновациите и отговорната игра. Сигурен съм, че тази положителна история няма да подмине и българския ни екип, като се надявам той скоро да се увеличи и да привлечем талантливи хора, за да създаваме заедно вдъхновяващи продукти и услуги за десетките ни марки. Да работиш тук е истинско вълнуващо!

 

Би ли споделил какви източници на знания, като книги, подкасти, платформи за обучение и т.н., използваш за да се учиш и развиваш?

В компанията предлагаме достъп до няколко платформи за обучение като Pluralsight и LinkedIn Learning. Окуражавам екипа си да се възползва максимално от наличните ресурси, както и тези свързани с wellbeing. В малкото свободно време, което имам, самият аз се опитвам да гледам някои от многото курсове достъпни там.  Отделно потребявам голямо количество новини: обичам да съм в крак с актуалните събития от България и света. Смятам, че медийната грамотност е от изключителна важност за успеха ни като хора в цифровото време, наводнено с дезинформация и фалшиви новини. Държа медийното съдържание, което консумирам, да е с високо и проверено качество.

Като мениджър на екип на близо 50 професионалисти как се справяш с work-life баланса? Имате ли конкретни правила, които ти следваш, и който препоръчваш и на колегите си?

Винаги съм държал на work-life баланса и не бих работил в компания, която пренебрегва това. Ключът за мен е в правилното планиране и приоритизиране. Например първото нещо, което правя сутрин, когато отворя лаптопа, а много често и от предния ден е да си погледна календара за деня и да отсея важните задачи. Също толкова важно е, особено в сегашната ситуация, в която работим повече от вкъщи, е да знаеш кога да спреш – да затвориш лаптопа и да се отдадеш на семейство, приятели или хоби. Когато не работя, се старая да прекарвам максимално време навън, сред природата, това ме разтоварва.

Екипът, с който работя, също играе огромна роля. Имаме невероятни професионалисти, които са отдадени на работата си и знам, че винаги мога да разчитам на тях.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,