19 април, 2024

Обявено е гласуването на обществеността за Оксфордска дума на годината. Печелившата дума, „goblin mode“, е жаргонен термин, описващ нагло, самонадеяно, мързеливо, небрежно или алчно поведение.

Новото допълнение беше една от трите потенциални възможности, избрани от оксфордските лексикографи.

Хиляди хора успяха да излязат от „гоблинския режим“, за да гласуват, като фразата спечели с огромна преднина – 318 956 гласа, 93 % от общия брой. На второ място се класира Metaverse с 14 484 гласа, следван от #IStandWith с 8 639 гласа

И така, какво точно означава „goblin mode“?

Според Oxford University Press, който издава Оксфордския речник на английския език, това е жаргонен термин, често използван във фрази като „аз съм в goblin mode“ или „to go goblin mode“.

По-нататък той се обяснява като „вид поведение“, което е нагло, самонадеяно, мързеливо или небрежно, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очакванията на околните.

Терминът започва да се появява в интернет през 2009 г., но става viral в началото на тази година, поради измислен скандал със заглавие, включващо актрисата и модел Джулия Фокс, както и популярен пост в Reddit, описващ някой, който се държи като гоблин.

Най-бърза популяризация термина придобива по време на пандемията, защото хората масово изпадаха в goblin mode докато бяха затворени вкъщи през цялото време, разглеждат специалисти.

Някои сектори продължават да изпитват goblin mode от служителите си. Според проучвания ИТ специалистите и доста хора в бранша продължават да работят от вкъщи, което е и причината за лошо и кисело настроение, както и немарливо свършена работа. Парадоксът в поведението обаче идва от това, че повечето хора в сферата нямат желание да се върнат по офисите си, нищо че вече имат тази възможност.

Хората, практикуващи Home Office по-често се чувстват изморени, отпаднали, в лошо настроение и други. Някои се оплакват и от физически проблеми свързани със стойката и гръбнака. Goblin mode е съвкупността между проблемите, идващи от Home Office-a и настроението на хората, които го практикуват.

Това предизвика кампания за избирането на израза, като списание PC Gamer помоли читателите си да „оставят настрана дребните ни различия и да гласуват за „гоблин режим“ вместо за „метавселена“ като дума на годината на Оксфорд“, защото „goblin mode rules“.

Може би е трудно да се спори с тази логика, когато много от нас понякога се чувстваме малко в пътя на описанието на фразата.

Каспър Гратуол, президент на Oxford Languages, заяви, че хората са прегърнали своя вътрешен гоблин.

„Надявахме се, че обществеността ще се радва да участва в процеса, но това ниво на ангажираност с кампанията ни изненада напълно. Силата на отговора подчертава колко важен е нашият речник, за да разберем кои сме и да преценим какво се случва със света около нас“,

Добави Каспър Гратуол

Миналогодишната дума на годината беше vax, отразявайки интереса към ваксините след пускането на пазара на ваксина срещу коронавирус.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR