27 април, 2024

Днес, в 14:00 ч българско време, ще се проведе церемонията по откриването на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин, като игрите ще продължат до 20 февруари. 

В на тазгодишните Олимпийски игри в Пекин игри ще участват около 3000 спортисти в 15 различни спорта, част от които алпийски ски, биатлон, хокей, фигурно пързаляне и др.

Поради моментната пандемична ситуация в глобален мащаб, олимпийските игри ще се провеждат под изключително стриктен режим. Тук идва и въвеждането на множество нови технологии, които ще докажат за пореден път колко важна е връзката между човека и умите машини в 21век.

Ю Хонг, Директорът на технологичния отдел на Организационния комитет на Олимпийските Игри, признава, че с помощта на всички тези технологии, това ще бъдат първите „Олимпийски игри в облаците“. Ето и някои от новостите, които тазгодишните олимпийски игри ще въведат, за да предложат безопасност и улеснение на всички гости и участници.

Виртуална и Добавена реалност за “жива” картина у дома

Организаторите на събитието ще предложат виртуална и добавена реалност, която ще пренесе всички зрители в спортана зала в Пекин след като се свържат с облака. С помоща на 60 камери с 8K резолюция в коридора на вътрешния пръстен на състезателната зала и три сферични камери ще се създаде една 180-градусова картина на зрителите пред малкия екран.

Виртуален Хост 

Технологичната компания Baidu пък ще предостави виртуален хост, който на жестомимичен език ще предава на живо ставащото от терена.

Photo Credits: DayDayNews

AI като помощник-съдя

Изкуственият интелект също ще бъде силно застъпен по време на олимпийските състезания. В тестовия мач на Зимните олимпийски игри помощник-съдията се оказа AI.

Именно умните технологии ще помагат на треньорите да анализират данните с помощта на сензори по състезателите в реално време. Системата за оценка Xiaoice, не само ще помага на атлетите да тренират по-добре, но и ще помага на съдиите при финалните резултати.

Почивка от друго измерение

Всички спортисти от олимпиадата ще си почиват в т.нар. “балон”, достъпът до който ще е силно ограничен. Автоматичната система за сервиране на храна пък ще е отговорна за пълноценния и безопасен престой на участниците .

 

Влак с 5G мрежа 

Друго виртуално “чудо” на тазгодишните Олимпийски игри е влакът, който ще свързва двата града, където ще се проведат игрите- Пекин и Джангдзякоу. С помоща на China Media Group, този влак дава възможност на всички журналисти да използват 5G, независимо трудният планински път, който е цели 161км. Репортери от китайски телевизии се пренасят виртуално в стационарните си студеа и се излъчват на живо заедно с колегите си.

Photo Credits: CGTN

Мобилното приложение „My 2022“

Създадено е и специално мобилно приложение за олимпийските игри наречено „My 2022“. Приложението предлага информация от предишни олимпийски игри, последни данни за Covid рестрикциите, транспортни услуги, програма на игрите. Цялата тази информация е представена с помощта на AI превод на осем езика и онлайн преводач на 21 езика.

Въпреки всички удобства, които приложението предлага, според доклад на Citizen Lab, то показва и доста сериозни дефекти в криптирането на лична информация. Точно заради това участниците в игрите са помолени да не инсталират приложението на личните си устройва.

Цялата тази дигитализация на глобалното международно събитие е постигната с помощта на технологии, мигрирани в Alibaba Cloud.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International