20 юли, 2024

Българските жени учени имат само 1 седмица, за да кандидатстват за една от наградите „За жените в науката“ за 2021 г. на стойност 5000 евро. За 11-а поредна година реномираният конкурс търси трите най-талантливи изследователки в България в сферата на природните науки, които ще отличи със стипендии, за да реализират своите иновативни проекти. Учени от цялата страна имат срок до 31 март 2021 г. , за да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включва авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат развитието на науката в страната, чиято роля през последната година за пореден път се оказа ключова за развитието на света.

За тазгодишното издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече над 10 години в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. За тези 10 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 27 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 135 000 евро. Всяка година кандидатурите се оценяват от експертно жури, съставено от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2021 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 29%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъдени на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Повече информация за процедурата на кандидатстване може да намерите тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,