23 април, 2024

Атанас Авков е Engineering Team Lead в Accenture Bulgaria, както и един от ТОП 20-те софтуерни специалисти от класацията на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”. Според него, с достатъчно вяра в себе си, всеки може да бъде успешен в ИТ сектора, а златното му правило е “заедно можем повече“.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Искам да благодаря на всичките си колеги, без които това нямаше да е възможно. Разбира се, смятам, че това е една наша обща победа, а не моя лична заслуга. Искам да благодаря много и на Accenture за това, че ми даде възможността да се развивам в такова прекрасно място и среда. Развълнуван съм и съм много щастлив!

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

В нашата професия е най-важно да бъдем оптимисти и е изключително важно не само за България, но и за целия свят, да знаем, че ние не сме единични професионалисти, а нашата работа основно е работа в екип. Може би най-важното качество е да можем да работим в екип и да гледаме позитивно на предизвикателствата пред нас.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Работата ни е динамична и е в една от най-бързо развиващите се сфери. Мога да кажа, че ако има златно правило за всички нас, то е “заедно можем повече”. В крайна сметка в работата ни всеки ден се сблъскваме с нови и нови предизвикателства и работейки като един екип, можем да постигнем всичко.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Необходимо е винаги да сме оптимисти и да гледаме с усмивка към всичко, което се случва и да знаем, че ще се справим. На предизвикателствата ние трябва да гледаме като на възможности и когато нещо ни затруднява, то ние трябва да гледаме като на възможност, която може да ни развие и да научим нещо ново. Да се справим като професионалисти.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Да не се отказват никога, да бъдат много упорити, защото това е доста динамична професия, която не е много лесна. Когато аз стартирах в ИТ сферата бях доста объркан. Справях се трудно и постоянно се чудих дали това е работата за мен. Мислех си, “това е толкова сложно”. Но ето, години по-късно, истината е, че се справям и затова смятам, че всички останали ще се справят. Много е важно да вярвате в себе си и да знаете, че с упоритост ще успеете. Знайте и че това е нещото, което обичате да правите, и ще ходите с желание на работа.

Какво си пожелавате в професионален план за годината?

Пожелавам си да се развиваме по същия начин, да запазим топлия си екип и да бъдем най-вече здрави, защото видяхме какво се случи през миналата година. Дано да бъдем същия позитивен екип и да вървим смело напред, за да покорим нови предизвикателства.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author