27 април, 2024

Николай Късовски е главен технически директор в софтуерната компания MobiSystems и основно звено в създаването на офис пакета OfficeSuite, използващ се в цял свят. Като специалист със сериозен опит в сферата на софтуерната разработка, ние се допитахме до неговото мнение по важния въпрос от настоящето на ИТ сектора – как се справят компаниите в условията на COVID-19?

Как се очаква да се развие ИТ индустрията в условията на кризата COVID-19?

Едно от големите преимущества на ИТ индустрията в тази криза е възможността за работа от вкъщи. Разбира се, това не означава, че няма да бъде засегната.

Колко е застрашен софтуерният бранш?

Всичко зависи от това колко е засегнато търсенето на предлаганите в бранша услуги и продукти, както и състоянието на клиентските компании. Естествено е в такъв момент търсенето на продукти, които улесняват работата от разстояние, да се засили. От друга страна, клиент, който е засегнат от кризата, е възможно да намали или дори напълно да спре поръчки.

Какви са рисковете в цялата ИКТ индустрия, която има 77 000 наети специалисти?

Възможно е доста компании да изпитат сериозни затруднения. Тези, които не успеят да се адаптират и генерират приходи е твърде вероятно да освободят служители. Това, разбира се, е възможност за компаниите без затруднения да попълнят свободните си позиции.

Кога ще се усети ефектът на пандемията?

Ефектите са вече налице и колкото повече продължи тази криза, толкова по-осезаеми ще са последиците.

В какво ще се изразява – съкратени работни места, намалени заплати, фалирали компании?

Да, всичко това. Но освен негативите, тази криза може да предостави и възможности за адаптивните компании. Добре ще е ако имат диверсифицирани приходи. Ако нямат – сега е моментът да помислят по темата.

Изненада ли извънредното положение софтуерните компании?

Извънредното положение по-скоро беше тест за софтуерните компании колко бързо могат да изнесат работата от офиса вкъщи. Мисля, че за повечето това не беше особен проблем.

Какви са особеностите в управлението на екипи в условията на извънредно положение?

Няма такива. Важните неща остават валидни и в условията на извънредно положение: служителите да са добре мотивирани и фокусирани, всеки да е на позицията, където е най-полезен. Сега е времето да работим.

Как ще се промени пазара на ИТ кадри? Ще намалее ли търсенето?

Вероятно ще се забележи временен спад.

Какви специалисти се търсят и какви предстои да се търсят? По-опитни и по-скъпоплатени или обратно?

И едните, и другите. Очаквам компаниите без затруднения по-лесно да успеят да запълнят свободните си позиции.

Необходимо ли е държавата да подкпрети ИТ бранша? Какви са удачните начини?

За ИТ бранша е най-важно да има работа. Възлагане на проекти на български компании или използване на продуктите им – това би подкрепило бранша.

Тагове: , , ,
Author