19 април, 2024

Напоследък може и да се спекулира с тази тема и само времето ще покаже резултата, но разработката е факт – приложения, написани на Python да бъдат native за Android и iOS. Проектът се нарича BeeWare и е open-source, създаден от Ръсел Кийт-Магии. Още през февруари той обяви началния успех в мисията и демонстрира във видео как Python приложение функционира на Android. Кийт-Магии спомена, че това е само началото от работата по проекта.

Целта на BeeWare е да се използва една и съща кодова база на Python приложенията, така че те да работят на iOS, Android, Windows, macOS, Linux, tvOS, както и на различни браузъри.

През изминалата година Python Software Foundation подкрепи BeeWare проекта с грант от 50 000 долара, който да подсигури изравняването на поддръжката за Android с тази за iOS. Разработчиците коментират, че стратегията първоначално е била в посока Python да се компилира до Java bytecode, но вече Android устройствата са достатъчно бързи и ядрото на Android позволява да работи с CPython самостоятелно.

Все пак, размерът на приложенията за Android, написани на Python са били прекалено големи и е било необходимо тяхното смаляване. Кийт-Магии вярва, че идеята за редуцирано от елементи ядро на Python може да реши значителен брой цялостни проблеми в разработката на приложения, базирани на Python.

Според Джеси Дейвис, разработчик на Python, за обикновените Python програмисти, мобилната екосистема е като чужда планета, което определено създава определени трудности. Липсата на субпроцеси, сокети и други елементи, създават разлика от работата с обикновен Unix.

Изданието ZDNet описва и друг фундаментален проблем, който според Дейвис забавя работата – няма корпоративен капитал, заделен за Python за мобилни устройства, защото няма мобилни приложения на Python. Дейвис описва този казус с добре познатият пример за всички с кокошката и яйцето.

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author