26 април, 2024

Преди време ви споделихме за нещо любопитно – уъркшопи по програмиране за затворници, идея с името “Code4000”. Тарик Хасан, CEO на проекта и Тасмин Стиър, мениджър на обучителната и доброволческата програма, разказаха за DevStyleR как лишените от свобода програмират офлайн и какви са перспективите им за развитие след освобождаване.

Как стартира Code4000?

Тарик Хасан: Code4000 е пионерска програма за преподаване на умения по програмиране на престъпници. Идеята е уменията, които предоставяме, да бъдат актуални за индустрията и пазара на труда. Проектът е иновативен за Европа и желаем да се наложи и разпространи с цел прекратяване на престъпленията. Причината и желанието да направим това е проста – хората, които напускат затвора рядко повтарят криминални проявления, но за жалост много малко компании са склонни да намат хора с криминални досиета. Този факт е голяма пречка за прекратяването на престъпния цикъл. Обучавайки затворници да програмират, ние много сериозно увеличаваме шансовете им за работа  в процъфтяващия ИТ сектор, който толкова отчаяно се нуждае от техните умения.

Първата ни академия по програмиране работи успешно през последните 15 месеца във високоохранявания мъжки затвор в Манчестър, като повече от 80 мъже се включиха в програмата. Обучаваме големи групи (класове), които учим на основните принципи на програмиране, на HTML, CSS, JavaScript, Ruby on Rails и Full-Stack Development, което позволява на обучаващите се да създават съдържание, което е готово за употреба и комерсиализация. Горди сме с това, че получихме най-високо отличие от Наградите за иновации и финансиране на Министерството на правосъдието.

Каква платформа използвате за преподаване?

Тасмин Стиър: Използваме Moodle, което е open source платформа. Тя може да бъде използвана и офлайн, така че при всеки уъркшоп инсталираме Moodle на локанлите сървъри, за да бъде системата платформа за всички, които искат да пишат код.

Какви са трудностите в обучението на участниците с по-сложни технологии като Git, TDD, MVC, база дани и full-stack разработка? Колко време им отнема да усвоят новостите?

Тасмин Стиър: Най-големият проблем, с който се сблъска нашата мисия е това как да преподаваме програмиране без достъп до интернет. Заради това трябваше да разработим специализирана за нас офлайн учебна програма, която да се преподава на кодърите. Липсата на интернет означава, че участниците не могат да търсят онлайн решения на предизвикателствата, които срещат, което прави коденето много по-трудно!

Достъпът към учебните групи не е ограничен и строго стриктен, по-скоро всеки се присъединява към занятията, когато има налично свободно място – това означава, че всеки е в състояние да работи по курса със своето собствено темпо. В рамките на учебната програма сме включили и много задачи с оценявания. Това помага да се гарантира, че те могат да продължат към следващия кръг с по-разширено съдържание, след като наистина са усвоили това, върху което са работили до момента. В този ред на мисли, смятаме, че времевата рамка на напредъка им варира значително, защото някои “advаnced” кодъри работят по Rails проекти едва след няколко месеца занятия.

Защо решихте да поставите HTML, CSS и JavaScript в началото на обучителната програма?

Тасмин Стиър: Искахме да преподаваме HTML, CSS и JavaScript, тъй като уеб разработката е изключително важно умение, с широко приложение на пазара на труда. Фокусирани сме върху откриването на сериозна работа след освобождаването на участниците, и този набор от умения ще помогне това да се случи.

Бихте ли ни споделили пример за участници в програмата, които са успели да се реализират професионално след освобождаване?

Тарик Хасан: Аш, който е първият участник, който завърши програмата ни, се релокира в Лондон и успешно започна своя кариерен път в Bulbshare като Junior Developer. Когато за него е възникнала тази възможност в нашия хъб в Шефилд, Аш е кандидатствал за позицията и успешно се е присъединил към екипа.

Друг наш участник в курса, Майкъл, създаде своя агенция за уеб разработка. Той вече сам вижда какъв е потокът от търговски проекти, който идва към него. Високо уважаваният от нас министър на правосъдието Рори Стюарт с радост сподели в Туитър за успеха му. Майкъл е доброволец в Code4000 и се ангажира с мотивационни разговори със затворници и презентации към ключови партньори, задачи които той предприема с истински усет. Невероятно сме горди от постиженията му досега.

Джош пък работи в момента в хъба ни в Шефилд, докато му се издаде временен лиценз, за да подобри своите (така или иначе вече отлични) умения по програмиране. Той е в подготовка за работа с един от нашите големи FinTech търговски партньори през лятото на 2019 г., когато ще бъде освободен от ареста. Примерите са много…

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , , , , , ,