25 април, 2024

Рали пилотът Даниел Попов също се включва в инициативата в подкрепа на децата от Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”, където ще бъде ментор на един от отборите в състезанието #SpoDari DRIVE. Даниел коментира бъдещето на автомобилния спорт и сподели няколко важни практически съвети.

Защо се включваш в каузата на #SpoDari DRIVE?

Радвам се, че ще имам възможността да участвам в тази инициатива! Каузата е страхотна. Спортът е едно от любимите ми неща и се радвам, че ще можем да дадем възможност на тези деца да изпитат пълноценно емоцията от него. Надявам се да има по-често такива каузи, надявам се да се включат много хора.

Можеш ли да разкажете за тези, които все още не Ви познават – какво за Вас е автомобилният спорт и как си представяте бъдещето му развитие?

Автомобилният спорт е предизвикателство, емоция, мотивация да бъдем по-добри. За мен, автомобилният спорт е моят живот.  Очаквам спорта да продължи да се развива технологично и да става все по-атрактивен.

Какво е Вашето определение за добър шофьор?

Добрият шофьор е толерантен, спокоен и шофира разумно.

Какви препоръки бихте дали на участниците в нашето състезание?

Най-важното е да се забавляват! Участваме в една страхотна инициатива, имаме шанса да помогнем на много деца и не трябва да забравяме тази основна цел, докато караме. Участниците в отбора трябва да са сплотени, да комуникират помежду си и да следват отборната стратегията. Също както в офиса, екипната работа е от основно значение. Състезателите трябва да са максимално концентрирани и да не позволяват на високите емоции да надделеят.

Какви са Вашите основни правила по време на състезание?

Когато стартирам, имам едно основно правило – да дам всичко от себе си.

Как се запалихте по автомобилите? Каква е историята? Защо избрахте да се занимавате професионално с автомобилен спорт? Имате ли конкретна история, свързана с Вашата мотивация?

Баща ми и чичо ми са едни от най-успешните екипажи в Българския автомобилен спорт. Израснал съм, следвайки ги по всички състезания. Имах възможността да наблюдавам битки между невероятни пилоти. Не познавам живот без автомобилен спорт, лягам и ставам с мисълта за състезания и автомобили. Откакто се помня, винаги съм искал да стана рали пилот.

Каква Ви е рецептата за успех? Спазвате ли специален хранителен режим, спортна програма или режим на съня? Разкажете ни как протича една Ваша седмица. Какви са основните Ви принципи при подготовка за състезание? Какво спортувате? Колко често? Имате ли хранителни групи, които се изключили от менюто си?

Успехът в едно състезание е съвкупност от много елементи. С моят навигатор трябва да сме в отлична форма и да се подготвим максимално добре за състезанието. Екипът трябва да подготви автомобила и да се грижи за него по време на ралито. Без екип зад гърба ти, който да е също толкова устремен към успех, не можеш да стигнеш до никъде!

Физическата форма е от голямо значение. Тренирам редовно, комбинирам различен тип тренировки – за сила, за издръжливост, за концентрация, за бързина и рефлекси. Не спазвам кой знае колко строг хранителен режим. Избягвам да ям мазни храни, ограничавам въглехидратите и захарта. Старая се да не лягам късно и да спя около 8 часа.

Рали състезанията се провеждат през уикенда, но за мен и екипа програмата е натоварена още от началото на седмицата. Преди да заминем за състезанието правим кратък тест, да си припомним какво е чувството в колата и да проверим, дали всичко работи както трябва.

В дните преди старта имаме опознаване – преминаваме по два пъти по трасето и с навигатора правим записки. Провежда се с нормален автомобил, спазвайки правилата за движение. На първото преминаване описваме завоите, а на второто проверяваме направената записка. Записките са от огромно значение за добрия резултат. През това време, екипът ни преминава през технически и административни проверки. Следва т.нар. шейкдаун – кратка тестова отсечка, която дава възможност на пилотите да тестват автомобила на сходно със състезанието трасе, за да се намерят най-правилните настройки за този тип пътища.

Програмата е така направена, че нямаш време за губене. Трябва да си максимално концентриран и организиран през цялата седмица.

Имате ли талисмани или ритуали, за да се мотивирате преди старта? Разкажете ни история, ако искате да споделите. Чували ли сте за интересни талисмани или ритуали, които правят други спортисти?

Някои колеги закачат различни талисмани в колите си или имат определен ритуал преди старта – говорят сами на себе си, пляскат с ръце, отварят и затварят вратата по няколко пъти. Аз нямам нито талисман в колата, нито ритуал преди старт. Просто слагам каската и тръгвам.

Има ли нещо, над което работите в момента или вече сте създали, на което искате хората да обърнат внимание? Какво Ви предстои? С какво се занимавате в момента? Къде могат хората да Ви подкрепят и да намерят повече информация за Вас?

В момента работим върху осигуряването на бюджет за участие в немския шампионат ADAC Rallye Cup. През миналата година бяхме първият български екипаж в този шампионат. Натрупах опит и скорост като пилот, познавам добре колата, имам опит и с немските състезания вече. Целта ни е да участваме отново и да се борим за челните позиции в един от най-силните шампионати в Европа.

Всичко около мен и участията ми може да следите във Facebook и Instagram на @danieljpopov.

За да се включите в състезанието, пишете на [email protected]. Тук ще намерите събитието във Фейсбук.

Тагове: , , , , , , , , , ,