26 април, 2024

Рали шампионът на България Димитър Илиев ще бъде ментор на #SpoDari DRIVE, защото децата са нашето бъдеще и трябва да им помагаме. Той ни разказа накратко своята история в света на автомобилизма и даде няколко съвета за участниците в състезанието.

Можеш ли да разкажете за тези, които все още не Ви познават – какво за Вас е автомобилният спорт и как си представяте бъдещето му развитие?

Беше първо детска мечта, после начин на живот, а сега е възможност да предавам опита си! Смятам, че това е най-хубавият спорт и определено най-полезният за развитието на безопасността по пътищата и автомобилните технологии. Предполагам след няколко години (3-4) ще навлязат и рали електромобили, колкото и феновете да роптаят, това е неизбежно.

Какво е Вашето определение за добър шофьор?

Това е по-скоро абстрактно понятие! Мнението ми е, че такъв не съществува! Дори бих казал, че ако някой си го мисли, означава, че е опасен, защото е прекалено самонадеян! Няма как да се даде подобно определение, защото всеки човек допуска грешки. Понякога грешките, които правим на пътя може да бъдат фатални. Едно разсейване за секунда, може да има непоправими последици за нас или за тези около нас. Ако обаче все пак съществуваше такъв шофьор, той би трябвало да умее да разпознава ситуациите преди да са станали опасни, да има отлични умения, да спазва закона и правилника за движение, да е отговорен, да има резерви, да умее да планира, да се усъвършенства, да умее за запазва концентрация за дълъг период от време, да има огромен опит!

Какви препоръки бихте дали на участниците в нашето състезание?

На първо място бих им казал да се забавляват – тогава състезанието се превръща в удоволствие и се постигат по добри резултати. На второ място, да мислят за безопасността! И на трето да потренират, защото никога не се печели без подготовка.

Какви са Вашите основни правила по време на състезание?

Тук трябва много да говоря, толкова много, че няма да ми стигне времето. Но бих се ограничил само до следните точки: подготовка, доверие, увереност, мотивация, уважение към противника и разбира се никакъв алкохол поне седмица преди състезанието!

Защо избрахте да се занимавате професионално с автомобилен спорт? Имате ли конкретна история, свързана с Вашата мотивация?

Не беше трудно, баща ми Владимир Илиев се състезаваше и израснах между пилоти и бегачки. Един ден просто реших, че трябва да стана и аз състезател. От този ден на там, вече всичко беше много по-лесно, защото имах цел! Това е, което се опитвам да предам и на моите студенти – да имат ясна цел и да я преследват. Пътят е труден – падаш, ставаш пак падаш… но ако си достатъчно отдаден на това да си постигнеш целта, рано или късно успяваш.

Разкажете ни как протича една Ваша седмица. Какви са основните Ви принципи при подготовка за състезание? Какво спортувате? Колко често? Имате ли хранителни групи, които сте изключил от менюто си?

На първо място бих казал тренировките! Масово сред обществото витае заблудата, че това е просто каране на коли! Тук е момента да разясня че това е спорт, толкова спорт колкото и всеки друг! Дори повече, защото се играе с най-сложният уред. Този уред превишава хиляди пъти една човешка сила и по тази причина изисква свръх концентрация от екипажа. Ние трябва да умеем да я съхраняваме за много дълго време, а това се постига само с тренировки. Относно храненето не бих казал да имам някакъв режим, по-скоро избягвам храни, от които може лесно да се натровиш. Както вече казах алкохолът е абсолютно забранен. Любимият ми начин да спортувам за издръжливост е да се катеря в планината, като винаги съм се стремял поне час да вървя нагоре. Много е живописно и зареждащо в природата.

Имате ли талисмани или ритуали, за да се мотивирате преди старта? Разкажете ни история, ако искате да споделите. Чували ли сте за интересни талисмани или ритуали, които правят други спортисти?

В началото много се суетях около подобни щуротии. Знаете колкото по-беден е един народ, толкова повече вярва в талисмани и магии. В един момент обаче разбрах, че в тези неща няма никакъв смисъл. Единствено, което има значение за представянето ти, са тренировките и подготовката преди самото състезание. Мисля, че подобни неща вършат работа за неуверените спортисти.

Има ли нещо, над което работите в момента или вече сте създали, на което искате хората да обърнат внимание? Какво Ви предстои? С какво се занимавате в момента? Къде могат хората да Ви подкрепят и да намерят повече информация за Вас?

За мен автомобилния спорт не е бил самоцел! През 2008 година създадох Академия за безопасно шофиране с идеята да споделям опита си с колкото се може повече хора. Бях провокиран най-вече от това колко малко е необходимо човек да развие като умения, за да се намали драстично риска от инцидент. За тези десет години проведохме стотици, ако ли не хиляди тренинги, като успяхме да вдигнем шофьорската компетентност на участниците на съвсем друго ниво. Парадокс е, че карането на кола е най-опасното нещо което правим в живота си, а учим най-малко за него – 32 часа! После започва голямото само- усъвършенстване… но дали е в правилната посока… или в грешната? Истината е, че взимаме книжки, без дори да сме спирали аварийно! При нас хората тренират от това как да реагират в критични ситуации на пътя, до това как да станат автомобилни пилоти. Освен това организираме и фирмени обучения за служители на компании с висока социална отговорност. Гордея се и с това, че преподавам в Национална спортна академия в сектор “Автомобилен и мотоциклетен спорт”. Истинско удоволствие е да предавам опита си на следващите поколения специалисти и състезатели.

картинг
Тагове: , , , , , , , , ,