20 април, 2024

Българският отбор QWERTY Разград се представи на Световната олимпиада по роботика за ученици (WRO Hellas) в Атина. Състезанието се проведе на вътрешния стадион „Галаци”, под егидата на президента на Гърция г-н Прокопис Павлопулос. На финала от чуждестранните отбори бяха удостоени със специални призове отборите на България, Македония и Румъния.

От България беше допуснат само разградския отбор във възрастова група 8-12 години. Ръководителят им Венелин Николов коментира образованието по роботика в България и сподели преживяното от олимпиадата.

Какво се случи на Световната олимпиада по роботика в Гърция и каква е мотивацията на децата след него?

В Гърция се случи едно незабравимо изживяване за всички. И за децата и за мен като ръководител, дори за родителите, които придружаваха. Всичко беше перфектно организирано в стадион “Галаци”. Участваха над 6000 отбора. И цялата тази атмосфера на хора дошли от различни краища на света много ни впечатли.

С какъв проект участваха децата?

Машината, която сме създали е верижна, защото се предполага, че не навсякъде островите ще са равни и така ще може да се движи до трудно достъпни места. Има две вериги с два мощни двигателя за придвижване. Има два брика Mindstorms, съответно единият за движение и ориентиране, а другият за управление на крана. Кранът може да се завърта на 360 градуса и може да повдига тежести на височина 28 см има 4 двигателя – два мощни за въртене и повдигане, два средни за удължаване на рамото за отваряне и затваряне на щипката. Движението се осъществява чрез следене на черна линия. За да спира на конкретно място използваме сензор Ultrasonic, който засича предмет и спира за да изпълни програма контейнери. За да се ориентира кой контейнер да свали, използваме сензор за цветове. Общо 2 има на самия робот. Програмите за робота сме написали на програмата LEGO MINDSTORMS, съставени от малки блокчета, на които даваме определени настройки.

Какво те впечатли в останалите отбори от другите държави?

Това, което ми направи впечатление е, че в другите държави хората говорят вече за образователна роботика, т.е. роботиката е вкарана в учебния процес. Децата сами търсят как да се развиват по някакъв начин с технологиите и крайната цел е една автоматизация. При нас децата още от първи клас работят с LEGO конструктори, знаят за двигателите, за сензорите и т.н. Но може би това, което ги впечатли е, че видяха много други деца с много различни проекти, а това ги мотивира за бъдещето.

Какво предстои на QWERTY Разград за бъдеще?

На отбора предстои кампания за набавянето на части, защото в чужбина видяхме много проекти, сътворени по най-различни начини, защото все пак конструкторите са доста скъпи. Естествено, училището ни помага много и ни финансира постоянно. Но с повече части много по-лесно децата ще достигнат до проектите, с които са се захванали. Иначе децата наистина искат световната сцена. Те обичат роботиката и искат да се занимават с това. Децата смятам, че всички бъдещи професии ще бъдат свързани с роботика.

Какво е нивото на образованието по роботика сравнение с останалите държави?

Забелязах, че в другите държави като Русия, Румъния, Германия и сега видях в Гърция нивото е добро, но България не дава важност на това. Може би има връзка със закупуването на конструктори и други материали. Може би защото не е евтино. Мисля обаче, че трябва образованието да премине в една много по-различна сфера. Трябва да се стремим да гледаме това, което е най-близо до децата т.е. това са технологиите. България трябва да вземе пример от тези държави, които не просто са вкарали роботиката, те са я направили образователна. В Гърция роботиката е част от учебния процес и надграждат децата по един страхотен начин, по който те дори не усещат как знанията им влизат в главите по точни предмети.

При теб образованието по роботика от какво се състои? Имаш ли някаква точно определена методология?

При мен се случва като извънкласна дейност. След учебните часове децата идват и започваме първо от технологиите и програмиране. Говорим си какво представляват блокчетата, как се слагат, как работят. Но много би ми се искало това да бъде част от учебния процес, защото виждам как тези деца, които идват при мен, много бързо се развиват като личност.

Ще участвате ли на други състезания по роботика?

Искаме да участваме на Световното състезание по роботика в Унгария. Това, което видяхме е, че всичко не е просто да се направи един проект. Самите съдии от Гърция много разпитваха децата, защото искаха да разберат дали децата просто са сътворили нещо или някой им е помогнал, те искаха да видят тяхното виждане и много се вълнуваха какво мислят за бъдещето. Това е много важно при оценяването на отбори. Не искат да видят просто нещо направено. Те искат децата да могат да убедят журито, че това е правилното нещо. Надявам се да се справим с подготовката си. Това означава да обърна мирогледа не само на децата, но и на колеги около мен, защото ще трябва да работи в две направления. Освен с роботи и програмиране, ще трябва да обърнем внимание на английския език. Всички разговори бяха на английски език. Като цяло при всички случаи ще сменим концепцията.

Имена на децата в отбор QWERTY-РАЗГРАД

1. Анастасия Станиславова Милчева – VIа клас

2. Георги Иванов Тодоров – Vб клас

3. Самуил Самуилов Цонев – IVд клас

4. Мирослав Росенов Андреев – IIа клас

5. Калина Самуилова Цонева – IIа клас

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,