26 април, 2024

Люсиен Лозанов е на 21 години, от град Монтана и работи като .NET Developer. В свободното си време той се занимава с програмиране и със стрийминг в Twitch под никнейма “lyusinator”. Люси възнамерява да създаде и свой YouTube канал на гейминг тематика. На шега казва, че най-хубавото на живото предаване е, че го няма в Замунда ;).

Кога започна да се занимаваш с програмиране?

Честно казано не знам точно кога се случи. В Монтана учех в математическа гимназия, а тогава имаше и прием от математически състезания за пети клас. Там имаше един преподавател по информатика Цветан Стоянов, който ме запали по програмирането още от 12-13 годишен. Откакто завърших гимназията започнах да работя като програмист, през последните 2 години съм .NET developer.

Какъв беше първият проект, който разработи?

Първата ми работа беше в една малка българска компания C.T.C. Software, бях тъкмо завършил гимназия. Проектът беше едно малко бюджетно ERP решение за малък бизнес, но технологиите, които използвахме за разработката, не ми допадаха. Смятам, че опитвахме се да използваме технологии, които не разбираме, за да постигнем цели, за които те не са предназначени, но това е друга тема. Беше хубав старт за мен и го оценявам.

Къде работиш като .NET Developer и по какъв проект работиш към този момент?

В момента работя в Beluga IT. Компанията се занимава с разработване на софтуер в сферата на E-commerce и логистика, разработваме онлайн магазини и нужния допълнителен софтуер за успешни e-com търговци – решения за B2B/B2C търговия, логистични и складови решения, mobile apps за продажби. В момента работя по един проект, който решава редица логистични проблеми при управлението на продукти, поръчки, наличности, цени и т.н. за различните онлайн канали за продажби на търговците.

Кога се запали по гейминга?

По гейминга се запалих доста по-рано. Имах щастието родителите ми да ми купят компютър, когато все още масово се ходеше по компютърни зали, защото децата нямаха собствени машини. Star Craft: Brood War, Warcraft 3, и Counter-Strike и малко по-късно World of Warcraft бяха заглавията, които не ме отлепяха от стола с дни. До ден днешен продължавам да играя по-новите им версии.

Как започна да се занимаваш със стрийминг и как разбра за това?

Започнах преди около 8-9 месеца. Гледах доста други стриймъри, стори ми се приятно винаги докато играеш да си комуникираш с други хора, да си обсъждате най-различни теми. Solo гейминг-а не е моето, обичам да играя с други хора, това може би беше причината да започна, защото нямаше с кого да играя.

За теб кое е най-важното за един стриймър, за да бъде интересен?

Не мисля, че все още съм достатъчно „голям“ стриймър, за да мога да дам такъв съвет, но за мен лично най-важно е да го правиш с желание и постоянство. Хората трябва да те запомнят с нещо, да имат причина да се върнат да те гледат. Едни избират e-Sports сцената, други избират вариативността и това да играят различна игра всеки ден, трети избират да играят само trending заглавия, за да привличат повече зрители. Въпрос на избор е и най-вече е важно какво искаш да постигнеш. Аз го правя, защото ми е приятно хоби, други хора се издържат от това.

Какво тех оборудване препоръчваш на всички, които искат да започнат да правят стрийминги?

За начало препоръчвам да не се харчат пари за глупости. Среден клас компютър със среден/нисък клас периферия и записващи устройства общо излиза между 2 и 3 хиляди лева. След това с времето всеки ще може да прецени къде са му слабите места в оборудването и да upgrade-не.

Ако някой иска да чуе мнение за конкретни марки, модели и параметри бих го споделил винаги, когато съм онлайн в Twitch.

Възможно ли е за един български стриймър да получава добро заплащане през Twitch платформата?

Напълно възможно е, има десетки такива примери, но аз все още не съм един от тях. В България и като цяло във повечето бивши „соц. страни“ все още го има онова дребнаво мислене „защо да плащам, като мога да не го правя“ и от това страда както и цялото общество, така и streaming обществото. Смятам, че за да получиш добро съдържание, хората, които го създават, трябва да се подкрепят финансово, за да могат рано или късно да отдадат цялото си време в това занимание. Хубавото на живото предаване е, че го няма в Замунда.   

Кое се гледа най-много в момента в Twitch? Какъв е трендът?

Все още трендът на Battle Royale игрите от 2018г, не е отшумял, масово се гледа Fortnite и новият играч при Battle Royale игрите – Apex Legends, естествено MOBA игрите в частност League of Legends и вечният Counter-Strike също са в топ 5 почти постоянно.

Според теб има ли почва у нас за развитие на професията “Стриймър”?

Развитие на професията има, консуматорите на гейминг видео съдържание ще стават все повече в България, но мисля, че само Twitch обществото не е достатъчно за реализиране на пълния потенциал на професия свързана със създаване на такъв тип съдържание. Комбинацията от Twitch стрийминг + YouTube е доста по-успешна за сега, но и доста по-трудна.

Смяташ ли, че е-спорт игрите трябва да бъдат обявени за олимпийски спорт?

Не смятам, че е-спорт игрите трябва да стават олимпийски спорт, олимпиадата си има свой собствен чар. Въпреки това смятам, че в идните 10-15 години, е-спорт игрите ще изместят 90% олимпийските спортове по всички критерии. Имаме вече турнири с награден фонд над 20 милиона долара, това е достатъчно показателно за посоката, в която се развива гейминга.

Гейминг клубовете – отживелица или мода, която ще се завърне?

Никога няма да се върнат клубовете, под формата която ги помня, но пък идват нови тенденции. Бих дал за пример хората от Glitch Esports Hub, на скоро те отвориха най-уникалния hub за геймъри в България. Все още не съм ходил, защото съм доста зает напоследък, но мястото изглежда уникално и с нетърпение чакам момента, в който ще отида да разгледам и да се видя с някой познат от нашата скромна виртуална гейминг общност.

Благодарим на Люси! Интервюто проведе Вяра Стефчева.