18 април, 2024

Facebook заведе дело срещу двама украински мъже за предполагаемо използване на приложения за викторина, за да изтрие личните данни на потребителите на Facebook и да инжектира реклами в своите информационни канали. Делото обвинява Глеб Случевски и Андрей Горбачов в провеждането на дългогодишна схема за хакерство.

Между 2017 и 2018 г. те подлъгваха потребителите да инсталират злонамерени плъгини за браузъри, обещаващи хороскопи или тестове за „популярност“, очевидно заразявайки около 63000 браузъри на Facebook потребители. Случевски и Горбачов твърдят, че са управлявали четири уеб приложения, включващи „Супертест“ и „FQuiz“, насочени предимно към руски и украински потребители.

Facebook обвинява Случевски и Горбачов в нарушаване на Закона за компютърни измами и злоупотреби чрез достъп до данните на Facebook без разрешение, както и с измама и нарушение на договора за представяне на себе си като законни разработчици на Facebook. „Фейсбук основателно се позовава на погрешно представяне на обвиняемите, за да позволи на подсъдимите да имат достъп и да използват платформата на Facebook“, се казва в него. Facebook твърди, че е похарчил повече от 75000 долара за разследване на нарушението, което „се намесва и подкопава отношенията на Facebook с потребителите“.

Facebook подаде подобно дело миналата седмица, в което съди четири китайски компании, които твърдят, че са продали фалшиви Facebook акаунти и ангажираност на потребителите. И в двата случая ответниците са в чужбина и е малко вероятно да претърпят сериозни последици. Но се дават възможност на Фейсбук да се защити срещу обвиненията, че е невинен спрямо неприкосновеността на личния живот и сигурността, като обяснява как потребителите са били жертви на хакери, а не самата платформа.

Източник: The Verge
Превод: Атанас Нейчев

Тагове: , , , ,