26 април, 2024

Велко Бонев е първокурсник във Факултета по математика и информатика на СУ. Това е третото му събитие, откакто той е част от Факултетния студентски съвет. Но за първи път ще организира хакатон за програмиране. Той сподели повече за предстоящото събитие FMICodes.

Какви ще са целите на хакатона? Какви са очакванията ти за резултатите?
Хакатонът има няколко главни цели. Една от тях е да представи света на програмирането на тези, които тепърва започват да се занимават с програмиране. Нашите теми са предразполагащи за аматьори и непрофесионалисти да създадат нещо. Имаме много ментори, които ще бъдат на място и ще подпомагат всеки отбор да развие идеята си. Много помага на току-що започващите да се развият и да кажат какво става въпрос. Втората ни цел е да дадем поле за изява на вече по-напредналите. Защото всяка една от тези идеи има потенциал да постигне развитие и да се пригоди в реалността. Пример за това са миналогодишните победители. Те направиха приложение за паркиране в София. В момента това си е стартъп и има светло бъдеще.

Иначе още се чудя дали да се включа като участник. Но най-вероятно няма, ще бъда само организатор. Очаквам да не спя три дни, да се запозная с много готини хора и най-основната ми цел е да се свържа с колкото се може повече професионалисти, за да разбера как стоят нещата по простата причина, че искам да работя лятото или да правя стаж някъде. На тези събития искам да разбера дали мога да започна работа в дадена фирма. Другото, което искам да видя, е как въобще се провежда такъв хакатон, за да мога догодина да се включа като участник. Като цяло “гърмя” от идеи, но нямам опита и възможностите да ги реализирам.

Как се мотивира програмист, че да повярва в промяната на света?

Според мен най-добрият начин е да му покажеш примери, а в интерес на истината имаме много примери от минали издания. Много такива идеи са се реализирали в много големи идеи. И когато започнеш от една малка идеи, разработиш я и тя достига световни мащаби. Това е най-добрият начин. “Вие също можете да го направите, ето ги хората, които са го направили”.

Какви технологиите ще се използват? Ще има ли хардуерни сетове, осигурени от вас?

За софтуер всеки може да си използва каквато си поиска среда за разработка. Предполагам, че може да се осигурят някакви лаптопи. Всеки ще използва жичен интернет, понеже на WiFi няма да се получи добре. Не мисля, че има някакви ограничения за технологиите, които могат да се използват, било то приложения, програма, сайт – всичко, свързано с кодене е добре дошло. Дори обсъждахме с екипа, че ако някой направи нещо, което не е свързано с тазгодишната тема “Automation”, няма да го дисквалифицираме, менторите също ще му помагат, просто при фазата на оценяване няма да получат висока оценка.

Как избрахте темата? Кои са най-интересните предложения за теми?

Ние целим темите да са малко по-обширни. Идеята е да направят автоматизация т.е. всичко, което улеснява ежедневието ни – като приложение за сортиране на музика, да подрежда файлове в някакъв документ, нещо, което улеснява всекидневния ни живот. Всяка година избиране тема, която да може да се работи много по нея.

Иначе честно казано в самата зора на организацията, направихме анкета вътрешно с членовете на Съвета. Имаше как да се добави тема и колегите предлагаха. Най-много гласове събра името “Automation”. Други заглавия с много гласове бяха “Code for Protection”, “Code for Art” и други.

Колко трябва да са подготвени участниците?

По принцип е силно, силно препоръчително, да не кажа, дори задължително, да бъдат в отбор. Няма смисъл да седнеш да го правиш сам, защото така се губи идеята на хакатона, които за седмица да направите с група приятели нещо готино. Няма как да се състезаваш с отбори от 6 човека, ако си сам.

Участниците могат да са абсолютни аматьори, може да са минали просто първия семестър. Там хора на място ще им помогнат. Просто трябва да имат идея. И могат да програмират поне на някакво ниво.

Тагове: , , , ,