24 април, 2024

Станчо Станчев е програмист с дългогодишен опит в най-разнообразни сфери от мобилни приложения до аудио технологии. Той е преподавал на множество курсове, конференции, хакатони и др. Бил е асистент по програмиране във филиала на Русенския университет в Разград. Той сподели опита си и разказа за проектите си.

Станчо е лектор по темата “Modern Mobile Technologies” на 20 март. Събитието е част от серията с мастър класове на DevStyleR с партньорството на конференциите Java2Days, CodeMonsters и AI&SmartTech.

Как започна да се занимаваш с програмиране и технологии?
Общо взето се занимавам от ученическите ми години. Завършил съм математическа гимназия. Още тогава се запалих по технологиите. Тогава се програмираше на Basic и Pascal. След това на C++, впоследствие на Java. Езиците и технологиите се развиват много бързо, това е добре известно, затова винаги съм гледал да съм в течение с тях.

Как се запознава човек с дадена технология? Как преподаваш нови технологии?

Навсякъде са компютрите в днешно време. На повечето хора им е интересно как стават нещата, какво се прави… и проявяват интерес. Но трябва да им се обяснява доста, защото материята не е лесна. Фактор е да включим, че английският език е много важен. Защото курсове, по-голяма част от литературата, всичко е на английски.

Какви източници използваш и насочваш да използват твоите студенти?

Аз държа много на книгите, които излизат в нашия бранш. Абсолютно съм в течение с всички издателства за специализирана литература. По този начин се определят и трендовете, по които вървят технологиите. От там идват трендовете, от които черпим информация.

С какво си се занимавал по принцип? На какви позиции си работил?

Работил съм, както в малки, така и в големи компании. Работил съм за големи банки – български и чужди. Също така в телекомуникационни оператори. Имам доста години опит. Напоследък работя за чужди компании и основно като консултант. Консултирам ги във връзки с Mobile Development, софтуерното развитие, методологиите, които се използват за организиране на работния процес.

Занимавал съм се и с Data Warehousing, със Server Side Development също се занимавах доста време, с Enterprise Java, Web Services. Иначе още 2000г. беше първият проект, който направих за мобилно устройство за Palm.

Какво е специфичното при разработката на мобилни приложения?

Най-важното е да се знае, че много бързо се променят мобилните технологии. Все пак на Android и iOS излизат нови версии всяка година. В повечето случаи не са само козметични, а са свързани с мобилното приложение. Промените са много в този бранш. Но примерно в server side програмирането от 5-6 години има един Node.js и това е. Microsoft си имат техните неща, Java си има техния Enterprise Edition.

Динамиката е много сериозна в областта на мобилната разработка. Много важна роля играе многонишковото програмиране. Потребителският интерфейс (UI) е много богат, има много контроли. Изображенията трябва да са с висока резолюция. Това изисква повече ресурси и затова всяка работа, която се върши, може да забави интерфейса, защото тази работа трябва да се върши в някакъв отделен тред.

Върху какви проекти работиш в момента?

В момента завършвам един аудио плейър за Android. Той е с много богати възможности, включително Android Auto, Google Cast, връзка със стрийминг сървър и други. Може да се използва за изтегляне на песни и всякакви музикални неща. Преди това завърших един ebook reader, който вече е под продукция.

А според теб кой ще е новият game changer в мобилната разработка?

Новият гейм чейнджър е трудно да се предскаже. Мобилните технологии ще се разпространяват върху всякакви устройства. Защото телефонът е за лично ползване. По-скоро ще има един фюжън, смесване, с internet of things и с мобилните технологии. Тези неща може да се сближават. Въпреки че много се говори за IoT, няма никакъв напредък. Това е, което виждам аз. Няма да стане бързо.

Други технологии ще бъдат AR и Machine Learning. Двете неща в едно мобилно устройство ще дадат много възможности. Ние ги виждаме в наши експерименти, но пазарът не ги вижда и не е узрял за тях. Но мобилното разработване е най-динамичната сфера в бранша.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,