27 април, 2024

Women Who Code Sofia е българският клон на женската общност, чиято цел е да вдъхновява и подкрепя жени в тяхното развитие в технологичен и социален аспект. Василена Василева ни сподели за трудностите, които среща една нова общност при своето стартиране и успехите, които са постигнали днес – две години по-късно!

Как идеята за Women Who Code откри почва у нас?

Наша инициативната започна преди 2 години като част от международната общност “Women Who Code”, присъстваща в повечето страни в света. В България този клон на организацията се намира в София и причината да се създаде е нарастващото количество жени в ИТ сектора. Проблемът е, че сякаш винаги е съществувал някакъв стереотип, че професията програмист е за мъже и ние се борим точно срещу това разбиране.

В началото VMware ни подкрепиха, а скоро друга голяма българска ИТ компания ще направи същото. Нашите партньори ни осигуряват място за събитията и добри условия за провеждане на мийтъп.

Какви са начините, по които се борите със стереотипизирането на програмирането като мъжка професия?

В началото започнахме с покани към лектори жени, които да се включат с интересни теми на нашите събирания. Тъй като живеем в свят, в който не е редно да ограничаваме възможностите и да обособяваме нещо само за жени ли за мъже, във времето започнаха да се включват и мъже, които да изнасят теми пред аудиторията. Мъже са ни помагали и в организирането на уъркшопове, някои от тях са били и ментори, когато организираме по-големи инициативи. Приемаме мъжкото присъствие в нашата група с отворени сърца.

Това, в което се състои нашата роля в подобряването на женската ИТ общност е, че ние предлагаме теми на техническа тематика, а от друга страна разнообразяваме лекциите и с полезни лекции на тема “soft skills”. Нашите събития са напълно безплатни и достъпни за абсолютно всеки желаещ.

Как се поддържа организацията на редовни мийтъпи?

В момента организаторите сме четирима души и с общи усилия се грижим за откриване на лектор, организационна част и социалната част на нещата. В последната една година се стараем да правим събитията в средата и в края на всеки месец. Традицията беше нарушена през женския месец март, когато организирахме три поредни тематични събития с трима лектори жени.

Какво ще се случи в  ИТ сектора, ако всички ваши цели са постигнати?

Ние се борим за това мъжете и жените да бъдат равноправни в ИТ сектора и вярвам, че мисията ни не е загубена кауза. Смятам, че ни е нужно още време, за да се случи това, но ако работим заедно ще постигнем успех.

Какви са твоите лични впечатления за отношението на хората към наличието на общност като Women Who Code?

Както при всяка технологична общност, на нашите мийтъпи идват хора, които имат желание да учат, наред с хора, които идват да вземат нещо, без да дадат обратно – определено има още какво да се работи в тази посока.

В началото, когато започвахме начинанието Women Who Code, беше трудно да промотираме своите събития,  тъй като много хора ни нападаха с мотивите, че сме общност само за жени и че не могат да се включат. Можем да кажем, че дори подхождаха иронично към нашите намерения. Въпреки това решихме да продължим да организираме нашите срещи.

Какви са причините за този отзвук според теб?

Причините за това отношение са много и комплексни. Може би главната от тях е, че хората се дразнят от мисълта, че създаваме нещо, насочено само към определена група хора. Задаваха ни въпроси от вида: “А няма ли подобна група, но само за мъже?”, когато всъщност нашата идея е просто да привлечем повече жени в технологиите, без да сме ексклузивни само за един пол, не желаем да бъдем конкуренция на мъжете.

Какви са хората във вашата общност днес?

Хората в общността са с различни профили, но за разлика от повечето женски общности, ние нямаме конкретен списък, с който да следим бройката на хората. Имаме затворена група във Facebook, където наброяваме около 160 души, а в страницата ни за последната една година сме вече над 450 души. На мийтъпите ни идват около 15-20 души, като рожденият ни ден е едно от най-посещаваните ни събития. Един от първите ни мийтъпи също беше много успешен! На него лектор бе Костадин Голев, който е доста разпознаваем в ИТ средите. Той разказа повече за това как се пише SOLID code, беше направил супер презентация с полезни съвети на тема, която вълнува и мъжете и жените.

Наблюденията ми са, че предимно на срещите идват студенти или хора с над 3-5+ години опит в ИТ сектора. За студенти организирахме веднъж един коледен уъркшоп, фокусиран изцяло върху техните интереси.

Как можем да се присъединим към вас?

Начините да достигнете до нас са много лесни! Можете да ни срещнете на нашите събития, където да се запознаем лично и да обменим контакт. Другият вариант е да ни пишете на нашата Фейсбук страница, където сме винаги на разположение. Ще се радваме да станете част от Women Who Code Sofia!

Благодарим на Василена!

Интервю: Вяра Стефчева

Тагове: , , ,