26 април, 2024

Представяме ви Владимир Димов, който е поредният участник в рубриката #DailyRoutine. Владимир е консултант по Kubernetes и Cloud, който е запален по бързите мотори и автомобили.

Как започва работният ти ден?

Нищо специално. Събуждам се, пия кафе и после отивам в офиса, където работя. Примерно това се случва към 9:00-9:30ч. Правя и разходка, а спрямо седмичната ми програма ходя всеки петък, например, до Боянското езеро. Обичам да се разхождам. През останалите дни, както казах, пия кафе, качвам се на колата и отивам на работа. От време на време имам период, в които си работя от вкъщи.

С какви проекти се занимаваш?

Моят бекграунд не е на дивелъпър. Аз се занимавам основно с изграждане на инфраструктури. Общо взето съм като Cloud Architect и се занимавам от три години Kubernetеs. Изграждам платформи, базирани на kubernetеs за различни провайдъри и мигрираме и контейнеризираме различно решение.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Аз ходя в co-working space и там няма нищо. Отварям си лаптоп просто и работя. Вкъщи имам standing desk, имам хубав стол, имам два монитора, мишка, клавиатура. Вкъщи имам по-готин сетъп. Понякога вдигам бюрото и работя прав.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

В момента пиша само като ми се наложи. Аз се занимавам с инфраструктури и пиша някакви опростени неща – автоматизации, някакви малки микросървиси. Или някъде генерират някакви файлове, или ги слагат някъде. Go и Python, и ползвам различни DSL езици или automation езици като Terraform и преди съм ползвал Ansible. Правим различни automation pipe line-ове.

Научил съм ги от онлайн курсове и посредством моята работа. Някой нещо е написал и съм взел от него някакви примери и след даден курс съм започнал да ги надграждам.

Какво четеш за разпускане? Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Чета различни неща, дори последната година не съм чел много книги. Предимно чета книги, които са свързани с моята работа. От време на време чета художествена литература и по-специфична икономическа книга. Малко примери като “Intelligent Investor” на Бенджамин Греъм, книги за моторни спортове и исторически. За разпускане чета книги, които са профилирана и честно казано по-рядко чета художествена литература.

Какви са ти хобитата след работа?

Ходя 4-5 пъти в седмица на кросфит. С това се занимавам основно в момента, защото нямам много свободно време. Обичам да карам мотори на писта. Обаче го продадох наскоро мотора. Но може да го пишем това като хоби, тъй като най-вероятно ще го подновя. А зимата карам картинг. Обичам да пътувам, да карам ски, да шофирам.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Различно. Зависи какъв проблем трябва да решаваме. Имаме даден проблем и обикновено правим дискусия, правим брейнсторм сесия. И на базата на това с колко време разполагаме и какви са ни опциите така взимаме решенията, понеже имаме много предложения, имаме добър екип, с който работим в момента. Всеки е наясно с приоритетите. Просто решението, което вземаме, гледаме то е да обективно и да има стойност към проекта. Никой не се тупа в гърдите “аз взех това решение” и т.н.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Аз посещавам и съм посещавал различни конференции и с времето си отсях тези, които са важни за мене и кои са вписани в контекста, с който се занимавам. Ходил съм и на други конференции из Европа. Смятам, че са важни от гледна точка сферата ни, ние се занимаваме с open source и така имаш възможност да направим нетуъркинг с много хора от обществото, които разработват даден продукт и можеш да получиш от първа ръка информация от следващите версии и приоритети за тях. Така, че ако правиш достъпа, който искаш да ползвате и ще имате по-добра представа за възможните опции. Най-важното за тези конференции е нетуъркингът – запознаваш се много хора, правилните хора, за да можеш да се ориентираш добре в екосистемата.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Когато чета някакви статии и хората винаги пишат за някаква доказана методология. Аз по друг начин усещам тези неща. През годината имаш различни неща, които могат да ти помогнат с концентрацията. При мен типът на работа много варира. Имам периоди, в които трябва да водя хора, общо взето да развивам soft skills и имам периоди от месеци, в които развивам само техническа работа. Опитвам се да бъда адаптивен и като видя, че ми пада концентрацията. Пробвам различни неща, примерно ако прекарвам много време в офиса, започвам да стоя повече време вкъщи и има положителен ефект. Да кажем, смяната на работната обстановка помага за концентрацията. Вмъкване на нещо ново в ежедневието също би помогнало за концентрацията. Сменям обстановката, пробвам да работя на лаптоп, да работя на един монитор или на два монитора. Гледам да се адаптирам.

Какво работи консултантът и има ли интерес от компаниите да наемат консултанти?

Има интерес, но няма формула. Разбира се, не е rocket science. Който е поискал, вече е станал. Иска се допълнително време да се направи проучване и да се профилира в дадена ниша.

 

Интервю: Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , ,