29 април, 2024

.NET 7 беше официално обявен тази седмица. Когато бе налична първата предварителна версия, от Microsoft споделиха, че .NET 7 „бележи първата стъпка напред към следващите 20 години на .NET“.

.NET 7 много прилича на .NET 6 като например предлага по-лесен начин на работа за програмистите, подобрена производителност на разработчиците и унифициран набор от базови библиотеки, време за изпълнение и SDK.

Фокусът на .NET 7 са предоставяне на инструменти за надграждане на legacy проекти, подобрена поддръжка за cloud разработка и опростена работа с контейнери.

„.NET 7 е създаден за модерни cloud и мобилни приложения, периферни услуги и настолни технологии“,
се казва в публикация в блога на Microsoft от Джон Дъглас, главен програмен мениджър на NuGet, Джеръми Ликнес, главен програмен мениджър на .NET Web Frameworks и .NET и Ангелос Петропулос, продуктов мениджър на .NET.

.NET MAUI се предлага заедно с .NET 7, което ще улесни разработчиците да създават мобилни версии на своите приложения. Това включва още и актуализации на Blazor. Те включват поддръжка за обработка на събития за промяна на местоположението, подобрения в опита за отстраняване на грешки за WebAssembly и out-of-the-box support за използване на OpenID Connect за удостоверяване.

.NET 7 идва със support за няколко platform-as-a-service предложения за Azure: App Service за Windows и Linux, Static Web Apps, Azure Functions, и Azure Container Apps.

“Популярността и практическото използване на контейнерите нараства и за много компании те представляват предпочитан начин за внедряване в облака. Използването на контейнери обаче добавя нови задачи на екипите, включително изграждане и публикуване на image-ите, проверка на сигурността и съответствието, както и оптимизиране на производителността на image-ите. Вярваме, че има възможност да създадем по-добро, по-оптимизирано преживяване с контейнерите на .NET.”
пише екипът.

За да улесни работата с контейнери, .NET 7 ще позволи на разработчиците да създадат контейнеризирана версия на своето приложение, като използват „dotnet publish“. Целите, които Microsoft имаше при създаването на тази възможност, бяха тя да се интегрира със съществуващата build logic и да бъде достъпна out-of-the-box.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR