29 април, 2024

Две сребърни и две бронзови отличия грабнаха четирите ученички от българския отбор по информатика от Втората (и първа присъствена) Европейска олимпиада за момичета. Състезанието се проведе от 16-ти до 23-ти октомври в Анталия, Турция.

Сребърни медали спечелиха Ясмин Ердим, ученичка в 12-и клас от Математическата гимназия “Гео Милев”, гр. Плевен и Нора Паскалева, десетокласничка в Американския колеж в София.

С бронзови медали наградиха Емилиана Димитрова, която е в 10-и клас в Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” и Деница Янкова от 12-и клас на Природо-математическата гимназия “Н. Попович” в Шумен.

Ръководители на отбора бяха Пламенка Христова от РУ “Ангел Кънчев” и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Европейската олимпиада за момичета по информатика (EGOI) е международно състезание за млади жени, които се интересуват от компютърни науки. По стил е като Международната олимпиада по информатика и се провежда  от различна държава всяка година.

Този път събитието се организира от Министерството на промишлеността и технологиите на Република Турция и TUBITAK (Съветът за научни и технологични изследвания на Турция).

В неофициалното отборно класиране на всички отбори по медали, българският отбор заема трето място.

Отборът и неговите ръководители благодарят за подкрепата, оказана от VMware и DevStyleR!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR