26 април, 2024

Запознахме се с Александър Вакрилов, който сподели с нас повече за технологичната общност Angular Sofia. Вижте какви теми привличат най-много хората и се включете в следващия мийтъп!

Представете ни Angular Sofia
Организирахме групата с още двама колеги и имахме нужда от нея, тъй като работата ни беше свързана с Angular като фреймуърк. Решихме, че ще е добре да се сформира значим мийтъп, посветен на тази технология, да можем да се събираме и да обсъждаме идеи и да обменяме опит. Имахме нужда от подобна общност в София и това беше удачен начин да натрупаме опит. В началото бяхме трима организатори – аз, Надежда Петрова и Генадий Сергеев, като по-късно към нас се присъедини Илия Идакиев. В социалните мрежи днес сме близо 400 души, като редовните посетители на нашите срещи са около 30 души. През групата минават много хора – идват и си отиват, посещават определени лекции и избягват други – като цяло от темата зависи какви хора да очакваме.

Какви теми най-много привличат хората?
Може би най-конкретното нещо, което винаги привлича голям брой хора, са известните чуждестранни лектори. Те винаги са сигурен начин да привлечеш повече посетители на мийтъпа на своята общност. Най-често хората, които каним, са от общността на Angular и са известни сред нея. Хубавото е, че те винаги са склонни да се включат с онлайн разговор и споделят познания под формата на презентация. Случвало ни се е по този начин да събираме близо 60 души.

Друга известна и предпочитана тема се оказа “Building Progressive Web Applications for Angular”. И на този мийтъп събрахме доста хора, много сред които уеб дивелъпъри, имаше и други, които просто искаха да научат повече за технологията на разработка.

Какво да очакваме от една ваша среща?
Нашите срещи се случват почти всеки месец, като през летните месеци организирахме нещо по-неформално, събиране на по бира. От този месец продължаваме с активните събирания. Темите ни зависят много от това с какви спийкъри контактуваме при. При избора на тематика за следващия мийтъп се свързваме с хора, които знаем, че са добри в изнасянето на интересни лекции. Самите срещи протичат по стандартния модел – неформално откриване, след което представяме лектора, лекция, която е около половин или един час, последвано от сформирала се дискусия и networking част.

Каква е разликата в участниците в Angular Sofia, ако трябва да сравните първия мийтъп и хората днес?
Първата ни сбирка беше в края на 2016г., а последната се състоя в началото на този месец. Хората се променят, вече сме изградена общност, в която можем да кажем, че всички се познават. Част от членовете на общността, които са с нас от повече време, вече са събрали кураж да се включват на срещите като лектори с вълнуващи за тях теми. Защото истината е, че най-интересните теми за слушане се получават, когато човекът, който говори, е запален по това, което изнася като лекция.

Имаме и хора, които за първи път идват и нямат много познания по Angular, но имат желанието да научат повече за фреймуърка, като те обикновено избират някоя по-бейсик тема.

В началото технологията не беше тoлкова зряла и не я използваха толкова много хора. Сега гледаме да балансираме между по-простите теми и тези, които са доста дълбочинни, за да поддържаме интереса на юзър групата. Това, което е най-важно за нас е да се разрастваме като бройка хора, които регулярно посещават мийтъпа, според мен това е най-важното. Всички желаещи могат да се включат към нас чрез социалните мрежи. Ще се радваме на всеки желаещ да се включи в самата организация, тъй като ние сме абсолютно самостоятелни, правим всичко на собствени разноски в името на общността.

Тагове: , , , , , , , , , , ,