20 април, 2024

Описват Nanit като мечтания събирач на данни за бебета за всеки гийк родител, лишен от сън. Създател на проекта е д-р Асаф Глейзер, който има опит в машинното обучение и решенията за противоракетна отбрана. Той решава да разработи идеята като твърди, че сънят е от решаващо значение за развитието на бизнеса. Преди се е занимавал с “компютърно зрение” за масово производство на чипове, докато един ден решава, че е време да обърне внимание на съня на бебето си.

Асаф изписва една хартия с алгоритми за диференциране на фон от предмет и прилага тези алгоритми върху своето дете. Изчислява, че детето му се движи по 134 пъти средно през една нощ и решава, че проблемът е в съня. Посещава лаборатории и навлиза в цяла една наука, посветена на съня, в опит да се запознае в детейли със спецификата на своето начинание.

Заедно с група учени, д-р Глейзер стига до хипотезата, че движението е индикация за състояние на сън и будене, а когато добавиш една камера можеш да разбереш още повече. Така остава да начертаеш силуета на бебето и да набележиш къде са неговите очи, да проследиш различните части на тялото и да разполагаш с по-добра разделителна способност. Резултатът е, че Асаф твърди, че чрез тази идея днес успяват да измерят съня по-добре от най-съвременните медицински устройства. Това е защото благодарение на една камера могат да бъдат заснети много неща около архитектурата на съня и да бъде изградена цяла картина. В случая на Nanit се проследява и родителя, както и връзката между моделите за сън и родителските интервенции. Като резултат стартъпът дава съвети и препоръки на родителите за това как да подобрят съня на детето и как да го научат да спи само. Освен това той изчислява нужното време за детето да заспи, качеството на съня, като цялата тази информация се изпраща до възрастния под формата на сутрешен брийф.

 

Тагове: , ,