26 април, 2024

Петър Торнев е директор ATC в Accenture Bulgaria. Има повече от 15 години опит в IT сферата. Занимава се с иновативни решения и стратегии за дигитална трансформация, облачни технологии, онлайн търговия, киберсигурност и усъвършенстване на лидерския потенциал в България.

Кои според Вас са най-технологичните градове в България? Защо смятате така?

Последните 2 години показаха, че много ИТ компании могат да работят отвсякъде. Ако преди години имаше тенденция мнозинството да се концентрира в София, сега вече може да се работи от различни места. Това, което направи пандемията, бе да покаже, че компаниите могат да дадат на служителите си възможност да работят отвсякъде, където пожелаят. Ние го направихме – имаме офиси в Пловдив, но имаме служители и във Варна и Русе без да разполагаме с офис там. Това означава, че хората там могат да работят изцяло дистанционно и да ги интегрираме, имайки предвид, че ситуацията, в която работим, интегрирането на новите служители в компанията е по-различен процес. Отнема малко повече време. Трябва да се намират по-добри механизми и може би инструменти за по-бързата и тясна интеграция на служители, които работят напълно дистанционно. Но според мен това, което компаниите трябва да покажат, е, не толкова къде е офиса, а какво може да се предостави за съответното развитие на хората, по какъв начин ще се помогне на въпросните хора да имат добро кариерно развитие, не само да могат да развиват своите умения. Така че вече светът е достатъчно открит, за да може да работим отвсякъде по всяко време.

Колко е сериозен проблемът с недостига на добри кадри в днешно време? Как се справяте с него?

Компании като нашата би трябвало да помагат на целия ИТ пазар, защото недостигът на кадри е много голям. Трябва да се започне дори от училищата, да се създадат съответните програми за обучение, да се минава по университетите. По този начин още повече кадри ще навлязат в бизнеса, но дори и компаниите като нашата би трябвало да се заемат с тази социална политика. Например, ние имаме специална академия, която обучава преквалифицирани кадри, които нямат нищо общо с ИТ сектора с цел да навлязат в него. Тази академия е устроена така, въпреки факта, че цялата инвестиция е от нас и един наш партньор, ние можем да намерим тези хора. По-скоро го правим, за да има все повече и повече кадри в ИТ сектора. Кадрите стават все по-трудни за намиране особено, ако искаш да намираш по-Senior такива, ти трябва да започнеш органично да отглеждаш тези хора. Да, повечето компании правят академии – все пак трябва да се започне от ниското ниво и лека-полека да изграждаш кадрите като специалисти нагоре, те да останат съответно в компанията и да не правят този jobhopping, както се получава в момента. Аз бих насърчил повечето компании да помислят какви социални политики могат да имат, за да може наистина да помогнем на сектора да се развива. Смятам, че трябва да се наблегне на това на по-глобално ниво.

Аз бих насърчил повечето компании да помислят какви социални политики могат да имат, за да може наистина да помогнем на сектора да се развива. Смятам, че трябва да се наблегне на това на по-глобално ниво.

По какъв начин насърчавате кадрите с по-малко опит и знания в компанията? Има ли преимущества за един млад ИТ специалист да развива кариерата си?

Служителите се интересуват от интересни и предизвикателни проекти, както и от кариерно развитие. Това, което в повечето случаи правим, е да дадем възможност на хората да работят по такива проекти. Имаме голяма база от обучения, от която хората могат да избират какво да учат и как да се специализират. Най-ключово е да се даде възможност на тези хора да работят в екип, да напредват.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Петър Торнев и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR