18 април, 2024

Илиана Илиева е мениджър „Човешки ресурси“ в Технологичния център на Аксенчър в България, който към момента наброява над 200 души. Тя има дългогодишен опит в сферата – завършила е „Международен бизнес и мениджмънт“ и „Стопанско управление“. Компанията предоставя възможност за „fully remote“ режим на работа. Благодарение на него, професионалисти от Русе и Варна могат да се присъединят към екипите от София и Пловдив. Технологичният център осъществява и стажантски програми, които включват както теоретична, така и практическа част.

Какви са възможностите за техническо развитие в различните точки на страната?

Макар и в условията на пандемична обстановка, те остават много и различни.  Разпространението на COVID-19 даде възможност на професионалисти от по-малките и средни градове да започнат работа във водещи компании и да се докоснат до културата, атмосферата, и иновативните технологии, които предлагат както Технологичният център на Аксенчър у нас, така и секторът въобще. Смятам, че това е много положително. Позволявайки на служителите да работят “fully remote” от различни градове, компанията обновява екипите си със свежи кадри. В допълнение, съдейства за развитието на по-малките населени места, в които има специалисти с отлични познания в ИТ сферата.

Кои градове според Вас са на път да се превърнат в новите технологични центрове на страната?

Варна, Русе, Бургас и Пловдив категорично притежават огромен потенциал. Смятаме, че тъкмо те ще бъдат следващите технологични центрове на България. Вече направихме успешно началните и най-важни стъпки по позиционирането си в първите два града. Ще продължим да работим в тази посока и през следващата година.

„Разликата в заплащането между мъже и жени съществува. Въпреки това, ИТ индустрията е силно ориентирана към измерими резултати. Тъкмо те дават равен шанс на представителите на двата пола в заемането на стартови до управленски и стратегически позиции.“

Кои са най-ефективните практики за насърчаване на екипната мотивация и креативност?

В Технологичния център на Аксенчър организираме онлайн събития, насочени най-вече към насърчаване на екипната работа и общуването между членовете на екипите. И преди началото на пандемията всички видове дейности – събития, срещи, тиймбилдинги и игри бяха ключов приоритет. В условията на комуникация предимно в онлайн среда, тези практики претърпяха някои промени, но запазиха своята важност.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Илиана Илиева и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR