27 април, 2024

Сред 20-мата министри от кабинета “Петков”, получили подкрепа, място намират и точно 6-ма, които са пряко свързани с ИТ сферата.

Сред новите министри на България са:

  • Кирил Петков – министър-председател от “Продължаваме Промяната”;
  • Асен Василев –  заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите от “Продължаваме промяната”. Василев ще отговаря за икономиката, енергетиката, както и за еврофондовете;
  • Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще заеме ролята на заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър по икономика и индустрия;
  • Николай Денков е настоящият служебен министър на образованието и науката, предложен от “Продължаваме промяната”;
  • Даниел Лорер, представителят на “Продължаваме промяната”  е новият министър на иновациите и растежа;
  • Божидар Божанов е предложеният от “Демократична България” министър на електронното управление;

Досега електронното управление в България не е имало статут на министерство. То бе формирано в структурата на проектокабинета на Кирил Петков  на 13 декември 2021г.

Божанов ще отговаря пряко за Държавна агенция “Електронно управление”, която досега беше под ръководството на Министерски съвет, за дирекция “Информационни технологии” (досега в Министерство на транспорта), както и за “Информационно обслужване” АД.

Новости се откриват и в министерството на икономиката. То се разделя на икономиката и индустрията от една страна и от друга – на иновациите и растежа. Това е причината да има двама отделни министри – Корнелия Нинова и Даниел Лорер.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor