25 април, 2024

Изследователският екип на CyberGhost цели да ни покаже кои са потенциалните онлайн заплахи за децата в киберпространството, как да ги защитим от тях и как да ги предпазим от социалните медии. Причината за това е, че като резултат от Ковид-19, всички ние прекарваме много повече време онлайн. Тук включваме и най-малките привърженици на мрежовото пространство, а именно децата.

Екипът на CyberGhost се стреми да даде съвети на родителите относно сигурността на техните деца.

Не е тайна, че интернет е необятно поле, което предлага много възможности. Той обаче крие също толкова опасности, особено за най-малките му потребители.

Има редица потенциални опасности в киберпространството, но ето основните рискове за онлайн сигурността, пред които са изправени повечето деца:

Всяка агресивна дейност или заплаха, извършена чрез електронна комуникация (например имейли, публикации в социалните медии, текстови съобщения и пр.) са разпознати като кибертормоз. Докато повече момчета признават, че тормозят други потребители онлайн, то нежния пол е по-склонен да се превърне в жертва на подобни действия.

Създаването и публикацията на неподходящо съдържание е една от най-честите онлайн заплахи, с които децата могат да се сблъскат. Вулгарен език, реч на омразата, графично насилствени или сексуални изображения – всичко това може да причини вредно въздействие върху подрастващите.

“Онлайн хищници” се наричат всички възрастни, които използват световната мрежа, за да злоупотребяват и експлоатират деца. Възрастта на жертвите може да варира от 1 г. – 17г. Статистиката сочи, че когато става дума за примамване онлайн, момичетата съставляват по-голямата част (78%) от децата-жертви, докато мнозинството (82%) от “онлайн хищниците” са мъже. 98% от тях  никога не постигат целта си.

Какво е онлайн груминг?   

Според изследователския екип на CyberGhost, „онлайн груминг“ е термин, използван за описание на дейността на хищниците. Те се сприятеляват с непълнолетни лица онлайн с цел експлоатация. Грумингът може да се използва за сексуални цели или за радикализиране на младите хора.

Следователно следващият въпрос е „Как да защитим нашите близки от онлайн заплахи?“

Центърът за поверителност сподели няколко съвета за това:

  • Важно е да научим децата как да сърфират безопасно в интернет пространството;
  • Да ги информираме как и къде да търсят информация;
  • Да инсталираме защитни стени и блокери на съдържание;

Ето и няколко съвета за онлайн сигурността при родителите:

  • Задайте ясни правила и граници;
  • Настройте опцията “родителски контрол”;
  • Използвайте подходящ VPN (виртуална частна мрежа);
  • Поддържайте всички приложения и платформи актуализирани;
  • Запознайте децата си с онлайн поверителността;
  • Предупредете ги и им обяснете какво значи фишинг имейли;

Пазете се,

Бъдете информирани,

И се наслаждавайте на сърфирането.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor