26 април, 2024

По време на Черния петък много от нас се тълпят онлайн, за да получат най-добрите оферти. Това е идеална възможност за измамниците да се възползват от продажбите и да получат достъп до вашите банкови сметки или да рекламират собствените си незаконни материали. Крис Морган, старши анализатор за разузнаване на киберзаплахите в компанията за данни за киберсигурност Digital Shadows, коментира кибер измамниците, които се възползват от продажбите по време на Черния петък пред Euronews Next:

„Ще видите много фалшиви уебсайтове, които се създават през това време, опитвайки се да откраднат данните на хората.“

Друга голяма заплаха е въвеждането на нови фалшиви уебсайтове, представящи се за популярни марки.

Не се доверявайте на сделки, рекламирани в социалните медии. Фалшивите и измамни уебсайтове често се рекламират в социални мрежи като Facebook, които не се проверяват внимателно, преди да бъдат разпространени.”.

Съветът на Морган е да откривате търговци на дребно и желани от вас артикули, като използвате търсачка и навигирате през самия легитимен уебсайт.

Ако офертата изглежда твърде добра, за да е истинска, вероятно не е. Фалшивите компании не се представят за легитимни само в социалните медии. Те могат да ви изпращат и имейли с фалшиви връзки с цел да ви измамят.

Друг индикатор е дали имейлът е изпратен от неизвестен източник. Най-големият извод на Морган след проучване по темата е, че е важно да се провери дали уебсайтът е правилен. Тава може да се случи като проверите дали в началото на адреса на уебсайта присъства  „https“.

По време на Черен петък измамите са насочени най-вече към събиране на финансова информация. Целта е киберпрестъпниците да получат данните за вашата кредитна карта, както и друга лична информация, която след това ще бъде продадена на доверени трети страни. След направата на покупка, задължително трябва да проверите вашите финансови сметки, за да сте сигурни, че няма нередности, тъй като това е моментът, когато нещата могат да се объркат.

След като измамниците вземат парите от акаунта ви, те почти винаги ги обръщат в криптовалути, защото те са по-трудно проследими.

Морган обяснява, че съществуват два начина това да се случи. Първият е използването на инструмент за криптовалута, който се предоставя катоуслуга от трета страна, комбинираща плащанията с криптовалута с чиста, преди да ги преразпредели.

Друг начин е използването на техника, наречена „chain hopping“, при която ще закупите токен като Bitcoin и ще го конвертирате в други токени, като Dogecoin. Това може да отхвърли всякакви опити за приписване, тъй като създава разстояние от оригиналната транзакция.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Special Projects Editor