27 април, 2024

Aristocrat Leisure купи Playtech, за да си пробие път в хазартния сектор, който в момента е оценен на 60 милиарда евро. Както сочат прогнозите се очаква да расте още във връзка с нарастващото търсене от страна на потребителите в резултат на глобалната пандемия. Новината бе оповестена от Invest in Estonia.com.

Все още не е ясно дали сделката вече е сключена, тъй като в заглавието на новината се твърди, че “Един от първите естонски еднорози, Playtech, ще бъде продаден на австралийската компания “Aristocrat” за 3.2 милиарда евро. 

Aristocrat Leisure е световна компания за хазарт и технологии и се занимава с разработката на игри за мобилни устройства. 

Компанията “Playtech” е основана в Тарту, вторият по големина град в Естония, през 1999 година. Основателят и ръководител на Playtech е кипърско-израелският бизнесмен Теди Саги. Неговата идея е да съчетае най-доброто от сферите на хазарта, технологиите и мултимедията и да създаде компания, която реално няма конкуренти. Съвсем естествено той избира Естония за седалище на първия офис. 

Само две години отнемат на Саги и неговия екип, за да създадат първото казино на компанията, но това било само началото. Само две десетилетия по-късно Playtech влиза в листа с 250-те водещи компании на лондонската фондова борса. В момента Playtech притежава над 300 хазартни бранда, 150 лиценза в световен мащаб и управлява офисите си в 19 държави от целия свят. 

Един от ключовите фактори за успеха на компанията е възможността й да наема и ангажира добри таланти. 

Естония е световен лидер сред еднорозите. Въпреки популацията от 1.3 милиона хора, страна е родното място на седем еднорога: Skype през 2005, Playtech през 2007, Wise през 2015, Bolt през 2018, Pipedrive през 2020 и Zefo and ID.me през 2021. Това прави 5.3 еднорога. И, разбира се, трябва да се вземе предвид, че тенденцията е времето за създаване на всеки следващ еднорог да намалява.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR