24 април, 2024

DevStyleR стартира проучване Ваксинационни паспорти, което цели да разбере какви са нагласите в ИТ индустрията относно задължителните зелени сертификати.

От 00 ч. на 21 октомври в сила влязоха новите противоепидемични мерки и по-конкретно необходимостта от зелен сертификат.

„Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/участниците да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за COVID-19, а организаторите следва да осигурят контрол на входа на обекта/мероприятието за проверката на сертификатите“, съобщиха от Единния Информационен Портал, който е официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията.

Приетата мярка важи при посещения в заведенията за хранене и развлечения, киносалони, театри, фитнеси, спортни зали и търговски обекти над 300 кв. м. Изключение правят хранителните магазини, банковите институции и аптеките.

Днес Мая Манолова – председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ внесе в Административния съд жалба, разписана от 56 души с правен интерес, срещу заповедта за въвеждане на “зеления сертификат”.

Сред подписалите се има още хора с автоимунни заболявания, за които е противопоказно да се ваксинират, както и служители в хотели и ресторанти, социални работници, собственици на малък и семеен бизнес, мениджъри и студенти.

Тенденция за необходимост от зелен сертификат се наблюдава и като изискване на редица работните места.

Проучването на DevStyleR включва още въпроси и търсени отговори, част от които са дали заетите в ИТ сектора биха се чувствали по-спокойни, ако те самите, както и околните притежават подобни зелени сертификати.

Може да дадете Вашия глас в анкетата тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,