27 април, 2024

Свилена Ханджиева е Началник отдел ИТ Автоматизация в Райфайзенбанк. Управлява екипи за автоматизация на тестове и DevOps. Гарантира приемането на най-добрите практики в индустрията по отношение на автоматизация на тестовете, непрекъсната интеграция и доставка, внедряване и сигурност. Координира и планира разпределението на задачите между членовете на отдела.

Началникът на отдел ИТ Автоматизации в Райфайзенбанк, Свилена Ханджиева, споделя с нас, че да бъде ръководител  освен голяма отговорност, ѝ носи много вдъхновение и удовлетворение. Тя управлява екипи за автоматизация на тестове и DevOps. Свилена е много естествена, позитивна и лъчезарна личност, която постоянно вдъхновява страхотния си екип. Човек, който превръща малките неуспехи в “научени уроци”. Нейната най-важна задача е да насърчава своя екип в създаването на нови идеи, в предлагането на нови подходи за оптимизация и успешна работа. Вярва, че технологиите са бъдещето и предоставят неограничени възможности. Гарантира приемането на най-добрите практики в индустрията по отношение на автоматизация на тестовете, непрекъсната интеграция и доставка, внедряване и сигурност. Координира и планира разпределението на задачите между членовете на отдела. За Свилена, солидният опит не е достатъчен, ако не се поддържа добра и актуална експертиза. За да бъде винаги на високо професионално ниво, Свилена участва в различни инженерни инициативи, посещава форуми и социални събития и постоянно обменя опит с експерти за имплементиране на различни решения.

“Винаги търся позитивната страна на нещата, винаги превръщам малките неуспехи в „научени уроци“, старая се да връщам положителна обратна връзка почти ежедневно – за всяко постижение на всеки човек от екипа. “

Любима дреха?
Рокля, рокля, рокля.

Високи или ниски обувки? 

Високи.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си? 

Телефон, портфейл, банкова карта… и куп други „много важни“ неща, които се срещат във всяка женска чанта.

Любим цвят червило?

Червен.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо? 

Чуждо не бих казала, по-скоро ми е досадно готвенето.

Коя кауза бихте подкрепили/ Подкрепяте в момента?

Участвам в различни инициативи, които се организират от Райфайзенбанк чрез кампанията „Избери, за да помогнеш“. Благодарение на дарителската ни инициатива ежегодно подкрепям различни здравни или социални каузи, както и такива, свързани с опазване на околната среда – почистване на райони на Витоша, засаждане на дръвчета.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn? 

Aз съм много естествена, лъчезарна и позитивна личност. Общувам лесно с хората, намирам лесно баланс в комуникацията, не съм конфликтна личност. Обикновено „шестото“ ми чувство е безпогрешно, особено при търсене на таланти за моя екип. 😊

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена? 

Не бих казала.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Много. Има различни форуми и социални инициативи, в които участват само жени, работещи в ИТ сферата. Много от тях са на мениджърски позиции. В Райфайзенбанк България около 50% от мениджърите на моето ниво са жени.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

В България според мен няма такъв проблем, но в света има доста страни, където жените не са равнопоставени на мъжете в професионален аспект.

Каква политика следва компанията Ви по отношение на насърчаване на разнообразието?

Да насърчаваме разнообразието, като създаваме среда на взаимно разбирателство, уважение и доверие, среда, в която всеки може да разкрие своя потенциал и да допринесе със своята уникалност – това е една от ценностите на банката – сътрудничеството. Следвайки нашия кодекс за поведение и Политиката за насърчаване на разнообразието и включването, банката организира различни инициативи за равни права и изграждане на приемаща работна среда.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Смятам, че ме възприемат като техен колега, не съм усетила различно отношение към себе си.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Вероятно помага, но аз лично не използвам такива „похвати“ целенасочено и не бих могла да бъда категорична. Лично на мен ми помага доброто отношение към колегите, отзивчивостта и съпричастността.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Трудно. Стремя се да отделям повече време на семейството си и почивните дни да си останат „почивни“.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

О, много са! Всичко в областта на софтуерното тестване и DevOps практики – лични страници на лидери в тези области, както и от типа „Soft skills for IT people”.

В ролята си на Началник ИТ Автоматизация, ще споделите ли коя е най-вълнуващата част от вашата работа?

Не бих казала, че да си началник е вълнуващо. Но е вдъхновяващо и удовлетворяващо. Имам страхотен екип – мотивирани и амбициозни хора, които определено обичат предизвикателствата и знаят какво искат да постигнат. Много е лесно да се работи с такива хора – те сами се превръщат в драйвъри за успех. Аз им давам само искрата. Дала съм шанс на много младши специалисти, които са били с минимален опит, да станат част от екипа, защото съм видяла потенциал в тях. Вече доста от тях са експерти, които продължават да работят при нас в банката по различни инициативи. Винаги търся позитивната страна на нещата, винаги превръщам малките неуспехи в „научени уроци“, старая се да връщам положителна обратна връзка почти ежедневно – за всяко постижение на всеки човек от екипа. Дори едно малко „браво“ върши чудеса! Това ги  мотивира допълнително да дават идеи, да предлагат нови подходи как да си оптимизираме процеса на работа по между си и с останалите екипи. Ето това е, което ме вдъхновява!

Какво Ви вдъхнови да се потопите в сферата на технологиите?

Технологиите са бъдещето. Предоставят неограничени възможности, които можем да използваме, за да предлагаме продукти, с които да сме не просто конкурентни, но и иноватори.

Вие сте специалист с дългогодишен опит в сферата на ИТ индустрията. По какъв начин продължавате да се развивате в сферата на технологиите и нужно ли е това, след като имате зад гърба си солиден опит в тази сфера?

Солидният опит не е достатъчен, ако не се поддържа добра и актуална експертиза. В сферата на технологиите тенденциите се променят изключително динамично и за да можем да отговорим на нуждите на нашите клиенти да им предоставяме иновативни продукти с високо качество, задължително трябва да сме в крак с новите технологии и трендове на пазара. Аз лично участвам в различни инженерни инициативи, които са част от стратегическите цели на групата Райфайзен Банк Интернешънъл и на Райфайзенбанк България. Посещавам форуми и социални събития в областта на софтуерното тестване, за да поддържам информираността си и да обменям опит с експерти за имплементиране на различни решения в практиката ни.

Кои са задължителните качества, които всеки успешен началник ИТ Автоматизация трябва да притежава?

Да комуникира добре с екипа, да внушава доверие, да разбира хората си, да ги подкрепя, изслушва и да им помага да развиват знанията и уменията си.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,