19 април, 2024

Миглена Узунова-Цекова е старши директор “Човешки ресурси” и член на Лидерския екип на А1 България. Работи в сферата на човешките ресурси от 20 години, а към HR екипа на А1 се присъединява през 2002 година. От миналата година е и председател на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора.

Миглена Узунова-Цекова е старши директор „Човешки ресурси“ , член на Лидерския екип на А1 България, председател на УС на БАУХ. Миглена има близо 20 години опит в управлението на човешките ресурси. От 2007 година е директор „Човешки ресурси”, а от юни 2016 година е старши директор и член на Лидерския екип на А1. Миглена е председател на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя завършва магистратура по Английска филология и специализира „Масови комуникации“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Също притежава MBA диплома от Erasmus University, Нидерландия. В Cornell University, САЩ, специализира „Стратегическо управление на човешките ресурси“.

Според Миглена, не трябва да делим качествата и задълженията си на база на пола, защото хората са различни по много други критерии и други фактори влияят на начина им на живот и работа. Нейният солиден опит ѝ е показал, че когато сме уверени в качествата си и полагаме усилия да се развиваме професионално, полът няма значение. Тя смята, че когато се полагат усилия за учене и усъвършенстване по време на целия професионален път, знаещите и можещи специалисти не биха допуснали да бъдат дискриминирани по полов признак.

За Миглена успехите в професионално отношение не се „купуват“ с чар, а със знания и експертиза, с правилна комуникация и адекватно поведение в бизнес средата. Миглена добавя, че според нея балансът между работата и личния живот е отживелица, защото е невъзможен. Тя се опитва да ги интегрира като приоритизира това, което е важно в конкретния момент. Споделя, че в днешния ни динамичен живот е още по-важно хората в IT сектора да са гъвкави и адаптивни към промените и да не спират да учат. Миглена съветва жените, които са избрали да се реализират в технологичния бранш, да вярват в себе си. Според нея, когато имаме желание и амбиция да постигаме успехи, няма начин да не се справим. Миглена подчертава, че IT индустрията не е запазена територия само за мъже и че момичетата не трябва да си поставят спирачки, а да преследват и да реализират мечтите си.

“В много компании ролята на HR Директор е високо позиционирана и е  наравно с бизнес лидерите в организацията.”

Любими дрехи?

Рокля. Но истината е, че най-често съм с панталон. Удобно е и може да се комбинира според случая – официално, ежедневно, спортно.

Високи или ниски обувки?

И двете, избирам според дрехата. Държа обувките ми да са удобни, но и красиви.

Кое типично женско качество или задължение не е присъщо за Вас?

Не вярвам, че трябва да делим качествата и особено задълженията си според пола. Хората са различни по много други критерии, други фактори влияят на начина им на живот и работа – възпитанието, семейната среда, образованието, обществото. Половото разделение е било фактор в миналото. В 21 век жените успяват и се справят наравно с мъжете, и в работата, и в семейството. А за да отговоря на въпроса ви конкретно – нищо женско не ми е чуждо, но се справям и с мъжки задължения.

Кое е нещото, което задължително трябва да имате в чантата, когато излизате?

Смартфон – не мога да си представя да нямам връзка и да пропусна нещо важно.

Любим цвят червило?

Само гланц – с естествен цвят.

Коя кауза подкрепяте в момента?

Много съм горда, че А1 подкрепя многобройни социално значими каузи, като приемната грижа, например, за която си партнираме с Националната асоциация за приемна грижа. През трудната за всички 2020-а подкрепихме 375 деца от уязвими семейства, така че да останат с родителите си, като цялата инвестиция на А1 в каузата през последните 10 години надхвърля половин милион лева. Чрез програмата за Дарителство по ведомост с колегите ми подкрепяме и редица каузи на НПО – Animal Rescue Sofia, фондация „Нашите недоносени деца, център „Тацитус“, стипендиантската програма „Готови за успех“, младите педагози от „Заедно в час“, Фондация „Очи на 4 лапи“ и „Проект Северозапад“, Фондът „Лечение и рехабилитация на деца“, както и Фондация „Dare2Care”. Лично аз подкрепям каузите, които помагат на деца – да бъдат здрави, да имат семейство и добро образование, да успяват в живота.

“Вдъхновението идва от вътре, от желанието да се справя и удовлетворението, че съм го направила.”

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

Свирила съм на цигулка и съм пяла в хор през ученическите си години. Обичам музиката и винаги си спомням с много любов за времето на репетиции, концерти, турнета.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Не бих казала. Опитът ми показва, че когато си уверен в качествата си и полагаш усилия да се развиваш професионално, няма значение дали си мъж или жена. Предизвикателствата, с които съм се срещала в кариерния си път, не са били свързани с пола. Мисля, че в нашето общество темата се преекспонира, защото има изключително много успешни жени в различни професии и всички те са успели, защото са имали нужните качества и амбиция. Жените трябва да вярват повече в себе си и възможностите си.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Точна цифра не бих могла да кажа, но в моята професия предимно работят жени. В много компании позицията на HR директор е високо позиционирана и е наравно с бизнес лидерите в организацията.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

За съжаление, да. Със сигурност това е факт в някои държави и е резултат от развитието на обществото – поради културно-исторически, социални и религиозни обстоятелства. В България жената винаги е работила, професията на домакиня не е позната на моето поколение. Затова смятам, че ние, жените, имаме равен старт, но следващата стъпка зависи от всеки индивидуално – какви са амбициите за успех и докъде се простират мечтите. Убедена съм, че когато се полагат усилия за учене и усъвършенстване през целия професионален път, знаещите и можещи специалисти не биха допуснали да бъдат дискриминирани по полов признак. В моята компания стимулираме и възнаграждаваме хората според постиженията, не според пола. Имаме редица програми, които дават възможности за допълнително обучение и надграждане на уменията във всяка професионално област – ICT Академия за търговските консултанти на бизнеса, Клуб на знанието, който предлага теми за професионално и личностно развитие за всеки служител, Талантска програма, след завършване на която служителите с най-добри резултати могат да продължат и в по-висока МВА степен, специализирани програми за развитие на лидерите в организацията и други. В А1 съотношението мъже-жени е напълно равностойно – мъже (55%) – жени (45%). Разбира се, в някои направления има лек превес на мъжете (IT) или жените (Финанси), но когато търсим таланти, не се ограничаваме в името на статистиката. Водещото при подбора са знанията и уменията, а не полът или възрастта на кандидатите. В момента в IT са отворени ключови позиции, за които се стремим да привлечем нови колеги – софтуерни инженери, в следните направления: React JS, React Native, Java Script, .Net Core, Java. Имаме позиции също и за Data analysts, Big data инженери, DevOps инженери, системни администратори, специализирани в работа с Linux и Windows. Очакваме най-добрите.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

В А1 се стремим да привличаме най-добрите специалисти без да правим разграничение по пол, възраст, етническа принадлежност или друг признак. За нас е важно хората да обичат работата си, да са амбициозни, креативни и отворени към нови идеи. Работим в много и различни направления, все повече се развиваме като IT компания, предлагаме специализирани ICT и IoT решения на бизнеса, финтех решения за крайните клиенти, ТВ канали и т.н. Нямаме предразсъдъци по отношение и на опита на служителите. Затова вече над 15 години развиваме стажантска програма, с която даваме възможност на стотици младежи да се запознаят на живо с реалната бизнес среда. Радвам се, че над 30 процента от стажувалите при нас след това остават като наши служители. Част от ролята ми като бизнес лидер по отношение на политиките на А1 като работодател, е подпомагане развитието на добрите професионални качества и постигането на резултати. Вярвам, че това е правилният начин за насърчаване на многообразието – търсим най-добрите професионалисти и се грижим да създаваме благоприятна и мотивираща работна среда. В подкрепа на това, тази година, съвместно с колегите ни от А1 Груп, стартираме поредица от семинари на тема „Несъзнателни предубеждения“, с които целим да обърнем внимание и на онези предразсъдъци, които не осъзнаваме, но с които се сблъскваме в ежедневието си. Вярваме, че информираността, откритото споделяне и прозрачност по темата, също ще спомогнат за насърчаване на многообразието в компанията.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Приемат ме като партньор. Уважават ме за работата и ангажираността ми, за постиженията на моя екип. В А1 не съм се сблъсквала с такъв тип ограничено мислене, то не е част от нашата корпоративна култура и отношението ни към живота.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Успехите в професионално отношение не се „купуват“ с чар, а със знания и експертиза, с правилна комуникация и адекватно поведение в бизнес среда.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Трудно, но се справям с добра организация и приоритизиране. Балансът между работата и личния живот отдавна е отживелица, защото е невъзможен. Аз лично се опитвам да ги интегрирам като давам приоритет на това, което е важно в конкретния момент. Истината е, че ежедневно жонглирам със задачите си, но разчитам много и на помощта и разбирането в семейството си. В А1 се стремим да създаваме приятна и продуктивна среда за работа, като даваме възможност за гъвкавост по отношение на работно време и място. В кампуса сме осигурили детска градина за деца на служители, фитнес център, лекар, психолог. Имаме редица инициативи в подкрепа на родителите за възпитанието и отглеждането на децата, организираме семинари със съвети за здравословно хранене и спорт и други. Стараем се да бъдем актуални с предложенията за намиране на разумен баланс в живота на служителите ни – здраве, семейство, работа, деца, приятели.

В ролята си на старши директор „Човешки ресурси“ и член на Лидерския екип на А1 България, кои според Вас са най-важните качества за това да бъдем успешни в тази сфера?

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в целия свят и това предопределя до известна степен и темперамента на хората, които са в тази индустрия. Те са енергични, амбициозни, с жажда за нови знания и непрекъснато самоусъвършенстване. Смятам, че в днешния ни динамичен живот е още по-важно, хората в бизнеса, и особено в IT сектора, да са гъвкави и адаптивни към промените и да не спират да учат. Важни са също последователността и упоритостта при постигане на целите, както и проактивността в работата.

“За нас е важно хората да обичат работата си, да са амбициозни, креативни и отворени към нови идеи.”

Какво бихте посъветвали момичетата, решили да се развиват в технологичния бранш?

На първо място – да вярват в себе си. Когато имаш желание и амбиция да постигаш успехи, няма начин да не се справиш. Искам да подчертая, че IT индустрията не е запазена територия само за мъже. Момичетата не трябва да си слагат спирачки, а да преследват и реализират мечтите си. Бъдете упорити, момичета, и не се предавайте!

Как минава един ваш ден? От къде черпите вдъхновение?

Един мой ден преминава доста динамично, което винаги е интересно. Работя с голяма част от колегите – тези от собствения ми екип, от лидерския екип, както и с мениджърите и служителите от всички структури. Всички те предлагат различни теми, които искат да обсъдим и разнообразието винаги е голямо. Понякога работният процес излиза от рамките на предварителния план, но вече съм свикнала с това и просто пренареждам задачите си. Винаги спазвам правилото да не оставям днешната работа за утре. Вдъхновението идва от вътре, от желанието да се справя и удовлетворението, че съм го направила. Разбира се, признанието и доверието на колегите са важни за енергията и мотивацията да продължиш напред.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,