26 април, 2024

Cloudflare стартира нов проект за разширяване на достъпа до интернет на най-слабо обслужваните общности по целия свят. Доставчикът на облачни услуги заяви, че Project Pangea, достъпен за отговарящи на условията общности, ще намали високите разходи за осигуряване на честотна лента в райони, които не са успели да се възползват от съществуваща телекомуникационна инфраструктура за изграждане на уеб достъп, потенциално поради местоположението им или необходимите разходи.

Общностите – включително местни групи и организации с нестопанска цел – които кандидатстват и са приети в Project Pangea, ще могат да използват мрежата на Cloudflare, за да „изградят собствена телекомуникационна инфраструктура и да намерят безплатен и устойчив начин да свържат хората, които разчитат на интернет за всичко – от комуникация до образование и икономическо развитие“.

Според Матю Принс, съосновател и главен изпълнителен директор на Cloudflare, надеждният достъп до интернет трябва да се счита за „основно човешко право“, потенциално поради това как днешните компании и лица разчитат на мрежата за образование, за правене на бизнес и за поддържане на връзка с други, съобщават от ZDNet.

За съжаление много общности изграждат своя собствена инфраструктура, но биват блокирани от високите разходи за честотна лента“, коментира Принс. „Искаме да помогнем, където можем – ако те вече са изградили свързващите пътища, ние искаме да предложим нашата мрежа като безопасна, достъпна магистрала за глобалния интернет.

Местните общности ще бъдат установени с намиращи се наблизо центрове за данни, така че да се оптимизира скоростта на интернет.

Участниците трябва да бъдат организации с нестопанска цел, мрежи на кооперативни общности или малки / частни търговски мрежи, работещи за местни общности. Освен това те трябва да имат свое собствено IPv4 пространство, както и да могат да установят обратен пренос до дадена обменна точка.

Тъй като пандемията COVID-19 принуди мнозина да останат у дома и да разчитат на интернет, за да задоволят основните си нужди, да общуват и да поддържат бизнеса си, то разликата между тези с добър интернет и тези без, стана изключително очевидна.

Според Световния икономически форум почти половината от световното население изобщо няма достъп до интернет и около всеки пети е „в най-слабо развитите страни откъм свързаност“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author