26 април, 2024

Георги Манолов е възпитаник на Американския университет в България и Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ. Крипто и блокчейн ентусиаст, през 2020 г. издава бестселъра „Стандартът Биткойн” на българския пазар. Георги води ключови проекти за бизнес развитие, като договаря банкови, платежни и рекламни партньорства с водещи компании в крипто индустрията за Nexo – българската компания, която е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Бихте ли се представили с няколко думи, както и да ни разкажете как възник – на интересът ви към технологиите?

Всичко стана съвсем естествено. Винаги съм се интересувал от технологиите, възможностите, които създават, и начина, по който променят живота на всички нас. Мечтите ми винаги са били големи и веднага след университета започнах да се занимавам с инвестиции в редица стартъпи. Именно така финтех стана логичният ми път на развитие, а през 2017 г. се гмурнах в света на крипто, когато интересите ми към инвестиции, технологии, икономика и философия се сляха перфектно. Тогава осъзнах, че крипто индустрията ще промени света и аз искам да съм на първата линия на тази революция.

Можете ли да ни разкажете за позицията на Business Development Executive в Nexo? Какви са основните ангажименти и предизвикателства пред вас?

Работата е всеобхватна – за да развиваш и буташ напред бизнес за милиарди, трябва да бъдеш в крак както с технологичните, така и с бизнес иновациите и да виждаш възможностите зад всяка една от тях. Отговорен съм за редица партньорства, които развиват не само Nexo и продуктите ни, използвани от над 1.5 милиона души по света, но и такива, които дават достъп и на други компании да се възползват от иновациите, разработвани от нас тук, в България. Скорошен ярък пример е партньорството ни със ZenGо – един от онези знаменателни моменти, които всички чакахме и ни доведоха още по-близо до крипто банкирането. В този проект крипто продуктът ZenGo интегрира нашето уникално Earn API и така потребителите могат да използват цялата „сила” на нашата високо спестовна услуга. Говорейки за развитие, няма как да не спомена нещо, с което също съм особено горд и е значимо за цялата общност. Тази година с Nexo подкрепихме разработките с отворен код за Биткойн с дарение от $150 000 към The Brink, под формата на грант в помощ на вече доказали се Биткойн девелопъри, които ще работят върху поддръжката, сигурността и функционирането на базовия протокол (Bitcoin Core). Те също ще бъдат включени в различни научни и развойни дейности, свързани с допълнител- ните функционалности и приложения на Биткойн и сходни проекти. The Brink е световна организация, която подкрепя и съветва  нови участници в разработките с отворен код за Биткойн чрез стипендиантска програма, както и подпомага работата на доказали се девелъпъри в областта на Биткойн протокола чрез грантова програма.

Има ли практики в бизнес развитието, които да са специфични конкретно за финтех индустрията? Какви са особеностите?

Бизнес развитието във финтех сектора има същата цел, каквато има тази функция във всички останали индустрии, а именно да води до финансов растеж. Но за разлика от тях, във финтех и в частност в крипто, трябва да действаш със скоростта на развитие на самия сектор, защото потребителите било то крайни или институционални, не чакат да им предложиш нов или подобрен продукт, а директно поглеждат към конкурен- цията. Затова трябва винаги да сме първи. Друга особеност е процесът на избор на партньори, с които ще предложиш по-добър продукт. Освен да си информиран ежеминутно за случващото се на международно ниво не само в твоя сектор, но и в свързани с него индустрии, успешните партньорства изискват предварително пазарно проучване с лабораторна точност, защото и най-малката грешка би била фатална от бизнес гледна точка – говорим за финансовите активи на милиони потребители и отговорността за тях е огромна. И разбира се, не само трявва да си крипто експерт и да си наясно с механизмите на цялата екосистема, но и да имаш качествата да предвиждаш в каква посока ще се развие пазарът не в бъдеще, а буквално утре.

Как стартирахте в компанията? Доколкото знаем, вие сте сред първите членове на екипа и пряк свидетел и отговорник за развитието на Nexo?

Присъединих към Nexo през 2018-та и тези три години минаха като щракване с пръсти. Тогава бяхме една шепа хора и всеки носеше стотина дини под мишницата. С много труд и постоянство реализирахме голямата идея зад продуктите ни. Днес, благодарение на тях, крайни потребители от цял свят използват дигиталните си активи, без да се налага да ги продават. Променихме целия пазар. Няма по-голямо вдъхновение от това да видиш как нещо, стартирало като мечта в малък офис, не просто израства, а реално прави живота на милиони по света по-добър и постоянно набира скорост. Разбира се, никога не спираме да създаваме нови и нови решения, докато надграждаме съществуващите – динамиката се превръща в константа, когато продуктът ти отговаря на настоящите и бъдещи нужди на потребителя. Ще споделя една истина, валидна за всяка индустрия. Дори да имаш най-добрите идеи, продукти и бюджети, без точния екип те нямат абсолютно никакво значение. Най-важни са екипната култура и отношение, което насърчава, а не мачка – при нас това е основополагащо. За три години израстнахме в общност от 220 души, сплотена от идеята, че не е нужно да „бягаш на Запад”, за да създадеш новата голяма идея, която да покори световните пазари, или да работиш в наистина качествена компания. Създаваме всичко с българи, топ специалисти, които искат да градят нещо значимо, а не да бъдат просто служители без право на глас. Хора, които управляват свободата си и работят безкомпромисно с ясното съзнание, че всичко, което правят, се отразява директно на продукта, в който влагат идеите, времето и усилията си.

През какви важни етапи премина компанията през трите си години на пазара? Как успяхте да развиете един финтех стартъп до утвърден участник на пазара?

Към момента мога да го разделя на три етапа. От грандиозната идея, начертана на лист хартия, през група ентусиасти, опиянени от възможността да създадат продукт, който буквално да промени световния крипто пазар, и днес – вече 220 души, които неуморно работят върху множество уникални решения с общата цел да създадат банката на бъдещето. Бъдеще, в което именно криптото ще ни заведе. Там, където споделената икономика и дигиталните финанси ще създадат едно справедливо и демократично общество.

За да вляза в конкретика, ще ви разходя през темповете и мащабите на развитие. Започнахме няколко луди глави в апартамент в Лозенец – типична гаражна история, но не в Калифорния, а тук, в София. Енергията беше опияняваща, всеки имаше да свърши милион неща през деня, а имейлите ни се пръскаха по шевовете. Знаехме, че пишем последната страница от историята на глобалните финанси и страхът от грешки и несигурността отдавна се бяха изпарили. Именно тази енегрия не ни напуска и днес и благодарение на нея растежът и установяването ни като лидер на пазара е съвсем органично – големи идеи, уникални продукти и страхотен екип, който се бори неуморно и не спира да върви напред. Усещането е повече от прекрасно.

От какви кадри има нужда крипто индустрията? Задължително ли е програмирането?

Това е индустрия с много силна технологична основа, а крипто скача още по-напред. За да пишеш нова глава в 4000-годишната история на финансите, вече е нужно да я програмираш.

В крипто ежедневната динамика на работата ни среща с разнообразни казуси от целия спектър на технологиите. Така се учим и развиваме всеки ден, адаптирайки добре познати решения към актуални проблеми или разработвайки напълно нови подходи и парадигми. Много мои колеги от дев екипа са споделяли, че за тях е сбъдната мечта да оставят своя отпечатък в технологичната история, да бутат новостите напред, а не просто да чакат на резервната скамейка.

Ние сме продуктова компания, която се развива експоненциално, и, разбира се, нуждите ни от таланти са на всички нива – от маркетинг и комуникации, инженерен и продуктов екип и финанси до обслужване на клиенти, трейдинг и пазарни анализатори.

Nexo е насочена към управление на дигитални активи и вече добре утвърдена компания, която отговаря за активите на 1.5 млн. потребители на стойност над $15 милиарда. Какво е бъдещето пред вас и смятате ли, че именно дигиталните активи ще превземат всяка една точка на света?

Криптото решава един много голям проблем и осигурява финансови услуги за хората, които не са имали такива до момента. Това е не само демократизация на финансите, а естествената еволюция на индустрия, която отдавна трябваше да се изкачи няколко стъпала напред. Пример – в нашата платформа влизат хора от всяка, подчертавам всяка една държава по света. Колко банкови институции могат да се похвалят с такива възможности? Този феномен се дължи на факта, че традиционните финанси не са приоритетно съобразени с нуждите на потребителите, а в крипто първата мисъл винаги е за хората. В крайна сметка голямата идея се ражда от хора за хора. Замислете се колко души по света нямат достъп до банкиране или привилегията да инвестират. Бройката изобщо не е малка. Другата причина е най-естествената нужда да оперираш с активите си свободно, без да зависиш от трета страна, нейното работно време и безкрайни ограничения. Всичко това, комбинирано с грандиозната вълна на инфлация, която залива целия свят в момента, кара големи и малки инвеститори – от хедж фондове до пенсионери и студенти, да търсят естествената бариера срещу нея в крипто.

На какво отдавате рязкото развитие на финансовите технологии? Можем ли да направим връзка между това, че потребността на сегашното поколение е към услуги, които да доставят „тук и сега” – нещо, което именно финтех индустрията може да предложи?

Често говорим за дигиталните активи като „новото” явление, а забравяме, че още с началото на модерното общество технологиите и финансите вървят ръка за ръка. Активите съвсем естествено се дигитализират с помощта на технологиите и това е еволюция, породена от най-естествената нужда на потребителите да оперират свободно с парите си във време, удобно за тях, а не за институцията, която ги управлява. От индустриализацията насам виждаме как човекът стремглаво започва да изисква продуктите да са скроени според личните му потребности, а днес това важи за всичко. Като добавим и бързината на съвремието ни, се създава правилната среда за изграждането на успешни финтех решения, съобразени с потребителите. Няма как иначе.

Компанията е ориентирана към криптовалутите, а вие самият сте „крипто евангелист”. От тази гледна точка бихте ли споделили какво са криптовалутите в очите на обикновения потребител, който е инвестирал малка сума, и същевременно какво са в очите на големи компании и организации, които вкарват огромни състояния?

Хората, които инвестират в крипто, са хора, на които им е омръзнало от сложни икономически термини и обяснения защо не благоденстват финансово. Те са развили изцяло ново мислене за света, откачили са се от рамките на миналото или поради горчив опит, напр. идва криза, остават без работа, имат семейства, които да издържат, но нямат резервен план как да го направят, или защото искат да са адекватни на времето, да се ограмотят финансово и да се възползват от възможно всички налични опции, без да се съобразят с когото и да било, най-малкото с банките, които във всеки труден момент вадят печатницата за пари. Накратко, искат да имат свободата да взимат сами важните решения за финансовото си състояние. Мотивацията на големите играчи е същата – инстинктът за самосъхранение, защото и те виждат, че крипто има реална стойност, която могат да използват в реални кризисни ситуации. И в двата случая говорим за обезпечаване на бъдещето, а кой не иска то да е по-спокойно.

Говори се за създаване на крипто банка. Реалистични ли са тези идеи, какво би представлявала и как би функционирала една такава структура?

Не само са реалистични, а единствената посока на развитие и ние сме нагледният пример за това, защото разработваме и реализираме поетапно 360-градусови финансови услуги в полза на всички участници в крипто екосистемата. Това осмисля идеята зад Nexo и ежедневната работа на всички над 220 колеги.

Водейки се по линията, че финансовите технологии се появяват и запълват празните ниши на финансовата индустрия и банките, то в какъв етап са отношенията между Fintech и банки към днешна дата?

Средата в момента е изключително благоприятна за развитие на финтех бизнеси, които отговарят на нуждите на потребителите. Множество банки започнаха да развиват свои финтех продукти, криптовалутите не остават назад. Виждаме как се с времето все повече големи институционални играчи от сектора на традиционнните финанси се включват в света на крипто, не една и две централни банки обмислят да предложат свои дигитални валути. В този смисъл отношенията между банките и крипто секторът също еволюираха и традиционните институции все по-често ще си партнират с компании като нашата.

Каква според вас е ролята на регулациите – повече необходими или пречещи са на бързо движещото се и напредващо трио от Fintech, Blockchain и криптовалути?

Регулациите отдавна са в ход и крипто екосистемата няма от какво да се безпокои, напротив. Те са неизменна част от следващата стъпка във финансовата еволюция. Големите новини са всеки ден. Още в първата седмица на юни станахме свидетели на историческо събитие – Ел Салвадор официализира Биткойн! Различни стоки могат да имат цени в BTC, можеш да плащаш данъците си в BTC и никой вече не може да ти откаже. Правителството дори планира да осигури начини да се осъществяват всякакви трансакции в крипто. И подобни решения не са свързани с размера на държавата. В момента щатският сенат обсъжда регулаторната рамка на ексчейндж решенията, а администрацията на президента Байдън вече прави задълбочен анализ на крипто пазара. Като актив с капитализация от $2 трилиона, напълно нормално е крипто да получи заслуженото внимание от страна на регулаторите. По-важното в случая е доколко тези регулации ще бъдат ангажирани с потребностите на крипто индустрията, защото трябва да се намери правилният път, по който иновацията да се промотира устойчиво, както и грижата за инвеститорите да остане приоритет.

Какви съвети от вашия опит бихте дали на тези, които имат стартъп идеи и искат да се развиват във финтех сектора?

Никога да не спират да мечтаят, но най-важното – каквото и да създават, винаги първата им мисъл да е съобразена с потребителя. „Какъв е/би бил моят проблем и как мога да го реша?” Трябва да предусещат каква ще е онази ситуация, в която продуктът им ще реши реален казус от ежедневието. Така се раждат гигантите и вече и в България имаме средата, хората и енергията, за да се превърнем в отправна точка за световния технологичен пазар.

Интервюто с Георги Манолов е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“. Цялото издание може да намерите на следния ЛИНК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author