19 април, 2024

Виждали сме как технологиите могат да помогнат на медицината от гледна точка на диагностика и лечение, и конкретният случай е поредното доказателство за това. Учени са направили неврологичен пробив, като чрез използването на шлем, генериращ магнитно поле, те са успели да свият смъртоносен тумор с една трета.

Пациентът, на който е направен експеримента в крайна сметка умира поради несвързана травма. Все пак при аутопсията, се разбира, че направената процедура е премахнала 31% от туморната маса за кратко време. Тестът отбелязва първата неинвазивна терапия за премахването на смъртоносното образование.

Самият шлем разполага с три въртящи се магнита, свързани към микропроцесорен електронен контролер, управляван от акумулаторна батерия. Като част от терапията, пациентът е носел устройството в продължение на пет седмици в клиника, а след това и у дома, с помощта на съпругата си. Терапията с магнитно поле, създадено от каската, се прилага първоначално в продължение на два часа на ден, като постепенно времетраенето се учеличава на максимум шест часа на ден, предават от Engadget.

Изобретателите на устройството, което вече получи одобрение от FDA, твърдят, че един ден може да помогне за лечение на рак на мозъка без лъчева или химиотерапия.

Нашите резултати отварят нов свят на неинвазивна и нетоксична терапия с много вълнуващи възможности за бъдещето,“ казва Дейвид С. Баскин от катедрата по неврохирургия в Хюстънския методистки неврологичен институт.

Подробности за процедурата можете да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author