27 април, 2024

Димитър Митев е Senior Full Stack Developer в Bulpros. Той ни описва своя поглед върху ИТ сектора в България и определя един интересен тренд – това, което се случва в западните, икономики, е и това, което предстои за нашата. Кога се очаква да бъде достигнат тавана на заплатите и защо вече е близо? Нормално ли е компаниите да привличат кадри с т.нар. придобивки, редно ли е заплатите да бъдат обявявани в обявите за работа? Четете в интервюто.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

Доста е досадно мнението, че ИТ секторът е много по-високо заплатен от другите сектори в България. Да, заплатите са високи, но са адекватни спрямо пазара, където се продават продуктите. Има доста отрасли, които също са високо платени, напр. сектор “Услуги”.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

За щастие, стандартът расте, което е нормално от икономическа гледна точка. Все пак се таргетират Европейски и Американски пазари, където икономиката е в растеж.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът, или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

Като човек, който се е преквалифицирал, то мога да говоря доста по темата, но ще се опитам да бъда кратък. Няма как заплатата да не е фактор, но възможността за кариерно развиетие, както и да се оценяват усилията на човек – това е нещо, което рядко се среща в други отрасли.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Повечето от т.нар. “бенефити” са нещо нормално за Западна Европа. Смятам, че повече отрасли трябва да се поучат и да започнат да предоставят неща, като напр. допълнително здравно осигуряване.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции и професионални области са най-добре платени?

Това е много сложен въпрос. Ако коментираме за конкретна цифра, то е изключително различно. Нормално е човек, който има мениджърска роля и отговаря за сериозни проекти, суми, както и тяхното изпълнение да бъде добре заплатен. Нормално е и човек, който взема отговорни технически решения и е отговорен за доставката на даден проект, да бъде добре заплатен. А и да не забравяме, че IT секторът е динамичен, т.е. не са 8 часа на бюрото и така години наред. За да бъдеш адекватен на пазара, то се изисква да учиш, да четеш и да се интересуваш, което често е извън 8-те часа на работното място. Затова обичам да казвам, че ако не се кефиш на технологиите, не са ти хоби, то няма да бъдеш и успешен в ИТ сектора.

Ще растат ли още заплатите в софтуерния бранш или е достигнат таван?

Краткосрочно смятам, че ще растат, понеже и западните иконимики все още растат. Обаче си мисля и че сме вече близо до тавана на заплатите, който можем да достигнем.

Според вас редно ли е компаниите да обявяват възнаграждението за дадена позиция още в обявата и защо? Както знаем, това не е редовна практика.

Необявените заплати правят пазара интересен :). Може би ще е правилно да се знае диапазона, който дадена фирма може да предложи в начална фаза на интервю. Това би послужило по-добре за ориентир на кандидат, но пък кандидати, които се местят само поради финансовото измерение, не мисля, че пасват добре.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author