27 април, 2024

Марин Късабонев има повече от 20 годин и опит в ИТ сектора. Започнал е като консултант в ERP система, преминава през Team Leader, Project Manager, Sales Manager, Product Owner, Managing Director, участие в успешен startup, а в момента е ръководител на Софтуерни Разработки в СТЕМО. През годините целта му е била да изгражда мотивирани, доволни и като следствие от това успешни екипи от приятели и професионалисти. Мотото, което го вдъхновява през годините е “Have courage and be kind”.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

Питате дали са надценени или подценени, но това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Как се определя една заплата? Според индустрията, продукта и value-то, което носи даден служител се определя и заплащането му. И тъй като към днешна дата IT секторът има пряка и/или косвена връзка с почти всяка една иновация, съответно заплатите кореспондират на това.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

С появата на Startup културата, работата по иновативни, уникални по рода си проекти, които доказаха в световен мащаб, че не сме за подценяване, а и като част от ЕС, България стана инкубатор за софтуерни инженери, което привлече много чуждестранни компании. Последва глад за кадри, а от там и промяната в заплащането.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите?

За част от търсещите работа, заплатите са фактор, но на пазара се появява и един друг тренд – колко „секси“ е продуктът който произвеждаш.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Като една модерна и престижна компания, ние в СТЕМО също предлагаме на нашите служители страхотен пакет допълнителни социални придобивки, но не мисля, че те са основния фактор за привличане на кадри. Рецептата е много по-сложна и е комбинация от много фактори освен заплата и социални придобивки. Работа с най-новите технологии, възможност за развитие, фирмена култура и етика, стабилен работодател със страхотен продукт и естествено щипка магия.

Цялото интервю с Марин Късабонев е налично в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции са най-добре платени?

В СТЕМО не слагаме ограничения за нашите Senior позиции. Ако човек докаже своята лоялност, експертиза и носи добавена стойност за компанията, защо да не го оценим подобаващо. Като позиции варират, но аз смятам, че към момента софтуерните архитекти, занимаващите се с Machine learning, Big Data, AI и др

Ще растат ли още заплатите в софтуерния бранш или ще достигнат таван?

Предвид, данъчната политика на държавата, интереса на чуждестранните компании към нашите IT специалисти и все по-добрата експертиза, моите очаквания са за растеж на заплатите в сектора.

Според вас вдигането на максимално осигурителния доход ще повлияе ли негативно върху ИТ сектора и заплащането?

Тук ме хванахте. Това е въпрос на изчисления и след консултация с нашия ТРЗ отдел разбирам, че повишаването на максималния осигурителен доход автоматично ще доведе до намаляване на нетните суми на служителите, което ще има негативен ефект.

Има ли разлика в заплащането на специалистите между София и другите градове в България?

Това не е тайна за никого, средностатистически – да, има. И това се обуславяше доскоро от факта, че възможността за реализация в София беше по – добра, но предвид новото нормално, а именно възможността за отдалечена работа, очаквам тази разлика бързо да се стопи.

Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените в сектора у нас и по принцип в световен мащаб?

За нас в СТЕМО полът не е важен, но всички официални статистики ни показват, че IT секторът все още е мъжка територия и с не малка разлика в заплащането спрямо нежния пол.

Има ли промяна в заплащането и в допълнителните придобивки, вследствие на пандемията COVID-19?

В Стемо ООД нямаме промяна в политиките за заплащане и социалните придобивки в условията на пандемията. Продължаваме да спазваме приетите вътрешни правила и стандарти.

Очаквате ли промяна в политиката за формиране на възнаграждения в следствие на продължаващия тренд – работа от вкъщи?

Има компании, които опипват почвата и се опитват да мотивират служителите си с допълнителни стимули за „home“ оборудване като монитори, бюра, столове и т.н. Но не мисля, че заплатата би трябвало да има значение в зависимост от това откъде си вършиш работата.

Как се случват повишенията в условията на пандемия?

Имаме изградени практики за проверка и оценка на нашите служители, които са така разработени, че да не зависят от това в какви условия работим.

Кои нови трендове да очакват заетите в индустрията?

IT секторът ще продължи да расте, ще се завърнат много българи от чужбина, водени от възможността да изпълняват ангажиментите си отдалечено. По отношение на позициите, които ще се търсят, неминуемо на фона на тази пандемия и новото нормално, както моята класация, така и на много хора се промени. Ще започна с нещо нестандартно – хора, които имат организационни умения и ще продължа неизбежно със cyber security, UX designers, Big data, Machine learning специалистите, както и много други.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author