19 април, 2024

Как да постъпим тази година, ако искаме да сме спокойни и за финансовото си здраве – разговаряме с Николай Павлов, Директор „Връзки с инвеститорите“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт и финансов консултант с над 20 години опит в инвестициите.

От 2020 г.  темата за физическото и психическото ни здраве излезе на преден план.  Но дали в такива кризисни периоди можем да бъдем здрави финансово?

Когато сме млади и гледаме към нови и вълнуващи неща всеки ден, не мислим за кризи и далечно бъдеще. При настъпването на икономически кризи, те ни напомнят, че за финансовото здраве сега, трябва да сме мислили доста по-отрано. Системното спестяване е най-лесният и незабележим в ежедневието начин, чрез който да не се шокираме от промени и нови обстоятелства.  Сега всичко може да става онлайн и автоматично.  Това улеснява хората да заделят по 100-200 лв. на месец, без да полагат особени усилия, и само да си проверяват печалбите след време, когато искат да ползват парите. Но този ефект може да се случи само чрез дългосрочното инвестиране.

В какво да инвестираме – в акции ли, в имоти ли, в биткойн или в нещо друго? 

Много млади хора се насочиха към популярните технологични компании на борсата по време на пандемията.  На Уолстрийт се появиха нови 10 милиона инвеститори за година. Когато се инвестира, човек трябва да е предварително подготвен.  Импулсивната покупка на акции не носи дългосрочен доход.  Много млади хора идват при нас за финансова консултация, след като вече са се опариха.  Работим с всеки персонално, като им помагаме едновременно да заделят пари в спестовни планове за бъдещето, а и да се подготвят за самостоятелни инвестиции в акции за кратък период.  За клиентите си правим виртуални и присъствени консултации, за да се вземат решенията, при които няма да има изненадващи загуби.

Вие имате програми за спестяване, които ИТ компании организират за служителите си. Какво представляват?

Предлагаме програми за дългосрочна лоялност на служителите, както и такива за задържане на ключови служители.  Това са инструменти, чрез които работодателите подпомагат екипа си да спестява за своето бъдеще, за да не бъде излаган на стреса на финансовата несигурност.  С ИТ компании работим със специални пакети, които включват безплатно обучение и текущи консултации.

Виртуални финансови консултации може да се заявят на онлайн чата на www.elana.net

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,