29 април, 2024

Световната компания AtScale обяви, че една от звездите на българския екип Петър Стайков, от март 2021 г. вече заема позицията продуктов директор (Product Director) на трите офиса, които са под шапката на организацията в София, Бостън и Калифорния. Той е част от компанията малко повече от година и е движеща сила в BI отдела.

Изключително щастлив съм, че имам възможност да се развивам в България и същевременно да работя за създаването на продукт, който е без аналог в света“, споделя Петър Стайков. Tой започва развитието си в компанията като Senior BI Architect. След това става BI Lead, а от началото на месеца съчетава лидерството на Business Intelligence екипа със задълженията на Product Director. Новият пост предоставя възможност на Петър да работи с екип от български IT експерти, както и с американски ветерани в сферата на технологиите като Дейв Мариани, Крис Линч и много други.

Нямам търпение да се впусна в това предизвикателство. Всеки ден ние от Atscale доказваме, че специалистите у нас по нищо не отстъпват на тези от водещите технологични държави”, коментира Стайков. Новата позиция ще донесе на Петър повече отговорности и ще му позволи да бъде движеща сила в развитието на продукта на компанията. Случайността въвлича Петър в предизвикателството AtScale. Преди малко повече от година той среща свои приятели. Те му разказват, че са част от компания, която си е поставила амбициозната цел да създаде virtual data warehouse.

В първия момент си помислих, че това е невъзможно. Тази задача ми звучеше като утопия. След два дни се срещнах с вицепрезидента на AtScale – Момчил Михайлов. Енергията, която той излъчваше, както и мотивацията на моите приятели, затвърдиха решението ми да стана част от Atscale. Не мога да кажа, че това беше лесен избор. Все пак трябваше да напусна екип, в който съм се развивал повече от десетилетие. Година по-късно обаче съм убеден, че взех правилното решение“, споделя новият продуктов директор на AtScale.

Петър е изключителен професионалист, който се доказва всеки ден през последните 12 месеца. Високо ценя желанието му да се развива и да учи нови неща. Още от първата ни среща знаех, че той е идеалният кандидат за Atscale. Времето доказа, че това е така“, сподели генералният мениджър на AtScale за Европа Момчил Михайлов.

Петър е бакалавър по „Телекомуникационни технологии“ в Технически университет – София. След това завършва магистратура по „E-business & e-governance“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Още в студентските си години започва професионалното си развитие като софтуерен инженер. Преди да се влее в редиците на AtScale е бил част от екипа на международният гигант Coca-Cola в продължение на 12 години. Там започва развитието си в сферата на Business Intelligence (BI). През последните години е бил начело на екип от около 40 специалисти.

Новата позиция на Петър Стайков е поредното доказателство за успехите, които жъне българският дрийм тийм на AtScale. През последните 18 месеца родните IT експерти стоят в основата на всички ъпдейти на продуктa на компанията, като над 90% от софтуерното инженерство вече се извършва у нас. Съвсем наскоро базираната в Силициевата долина организация съобщи, че българи ще разработват и machine learning проекта на компанията, който ще се осъществява в партньорство с Data Robot.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author