27 април, 2024

Белоградчишките скали са част от българската земя, която ще ви очарова. Те бяха номинирани и в конкурса “Новите седем чудеса на света”.

България може да се похвали с изключително големия брой природни богатства, които притежава. Всички краища на страната ни впечатляват с красивите си забележителности. Някои от чудните места по българската територия обаче, притежават феноменални характеристики. Белоградчишките скали със сигурност се вписват в тази група.

Скалният комплекс е разположен в близост до северозападния град Белоградчик. Природният феномен има дължина общо 30км. и е с ширина 6-7км. Белоградчишките скали са се образували в продължение на повече от 200 млн. години. Формата и големината им са разнообразни, а някои от тях се издигат на повече от 100м. височина. Скалите се разделят на няколко групи, като всяка от тях включва определен брой скални творби с различни имена.

В първата група по – известни са Конника, Мадоната, Адам и Ева, Лъва и Гълъбите. Те са ситуирани най – близо до град Белоградчик. Най – интересната каменна композиция Близнаците, Малък и Голям Збег, се намират във втората група. Историците твърдят, че тези скални образувания са използвани в миналото от българите за защита срещу византийци и османци. Тази група от скали е разположена западно от града. Тук могат да се срещнат скали с уникални причудливи форми, наподобяващи огромни сфинксове, глави на маймуни, мумии, змейове и др.

Следващите две групи също впечатляват с уникалните си скални форми, сред които най – много изпъкват Латинското лале и Лепенишката пещера от третата група, и Боров камък, Пчелин камък и Торлак от четвъртата група, разположена между селата Боровица и Фалковец. Последната пета група скали се намира около селищата Гюргич и Белотинци. Тя не се различава много и отново грабва вниманието на туристите.

Феноменът Белоградчишки скали беше номиниран в конкурса “Новите седем чудеса на света” през 2012г. Въпреки, че тази българска забележителност не намери място на финала в напредварата, тя даде повод на обществото да се гордее със своите природни богатства, а днес продължава да печели симпатиите на местни и чуждестранни туристи.

Тагове: