27 април, 2024

Петър Торнев е директор на Технологичния център на “Аксенчър” в България. Работи в IT сферата повече от 15 години. Занимава се с иновативни решения и стратегии за дигитална трансформация, облачни технологии, онлайн търговия, киберсигурност и усъвършенстване на лидерския потенциал в България.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Поддържане на високи стандарти на професионализъм, инвестиция в изграждането на екип, отлична организация на времето и умело подреждане на приоритетите.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Една софтуерна компания е успешна тогава, когато превърне своите клиенти в партньори и се ползва с пълното им доверие, но и разполага с екип от висококвалифицирани, отдадени на работата си служители.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Категорично да. Доказателство са родните компании, които преодоляха кризисните моменти, продиктувани от пандемията през 2020 г., без това да повлияе сериозно на бизнеса. У нас има много добре подготвени и талантливи хора, и възможности за иновации.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

В Аксенчър смятаме, че хората са най-ценният ни ресурс – благодарение на тях изпълняваме целите си и отговаряме на очакванията. Ролята на мениджмънта е проактивна и се свързва с добра стратегическа мисъл и сплотяване на колектива.

Как се отрази кризата? Защо някои фирми увеличиха приходите си, а на други се наложи да преструктурират бизнеса си?

Кризата доказа необходимостта от дигитална трансформация. Компаниите, в които тя беше вече утвърдена, не се повлияха негативно. Други, смятали я за немислима по-рано, направиха първите стъпки към реорганизация в тази посока.

Доколко технологиите, с които работи дадена софтуерна компания, определят нейното пазарно развитие?

Технологиите се развиват много скоростно, което създава необходимостта от по-бърза адаптивност. Тя е пряко свързана с пазарното развитие – затова и в Аксенчър основна стратегическа насока е инвестицията в иновации и в човешки капитал.

Цялото интервю с Петър Торнев предстои да излезе в ЧАСТ II на специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author