24 април, 2024

Open-source разработчикът и мениджър Дейвид Рекърдън е назначен за директор на технологиите в Белия дом. Това бе обявено от преходният екип на новоизбрания президент Джо Байдън. Дейвид Рекърдън е един от разработчиците на OpenId и oAuth. До скоро Рекърдън беше вицепрезидент на инфраструктурата и сигурността в инициативата Chan Zuckerberg.

Преди това Рекърдън е бил инженерен директор във Facebook. Там той е ръководил инициативи и проекти на Facebook с отворен код. Сред другите му проекти са Phabricator, набор от уеб приложения за преглед на код, които Facebook използва за своите разработки. Той също така е работил по Cassandra, системата за управление на разпределени бази данни на Apache с отворен код; HipHop, PHP към C ++  source code translator; и Apache Thrift, софтуерна рамка за мащабируемо развитие на междуезични услуги. Накратко, той е и програмист, и мениджър, който познава отворения код от до.

Рекърдън се научил да програмира в държавно начално училище. Според преходния екип на Байдън-Харис той е прекарал близо двадесет годишната си кариера кариера, работейки в пресечната точка на технологиите, сигурността, софтуера с отворен код, обществените услуги и филантропията.

Рекърдън очаква предизвикателства, пред които ще е изправен  на новата си позиция.

„Пандемията и продължаващите кибер атаки представляват нови предизвикателства за целия Изпълнителен кабинет на президента, но са такива, които знам, че тези екипи могат да победят заедно със сигурност”, написа той в LinkedIn.

Това не е първият път на Рекърдън в Белия дом. По време на мандата на президента Барак Обама, той е бил първият директор на Информационните технологии в Белия дом. Там Рекърдън е работил по въпроси свързани с модернизацията на информационните технологии и киберсигурността. Рекърдън е бил и заместник-главен технически директор на преходния екип на Байдън-Харис.

Рекърдън ще се изправи пред огромни предизвикателства. Тъй като технологиите и науката бяха омаловажени от президента Доналд Тръмп, той ще трябва да възстанови технологичната база на изпълнителната власт. В допълнение, Рекърдън ще трябва да обърне внимание на технологични проблеми като мрежова неутралност, регулиране на Big Tech бизнеса и как администрацията да се възползва от технологии от следващо поколение, като лицево разпознаване, изкуствен интелект и прогнозни анализи.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,