26 април, 2024

Интервю с  Кати Микова, Content Manager в BGO Software, за общата кауза за промяна към по-добро – с технологични решения и благотворителни инициативи

От колко души се състои компанията ви? Каква част от служителите ви се намират в София и каква в Пловдив.

Хората в BGO Software са общо 79. Имаме 3 офиса – централният е в София, един в Пловдив и един във Враца. Хората в софийския офис са 50, в пловдивския– 24, а във врачанския са 4.

Имаме и колега, който работи дистанционно от Варна

Направи ни впечатление, че сте направили две Web Academy в Пловдив и Стара Загора. Разкажете ни малко повече за академиите.

Ще започнем със следното – теорията за големия взрив или иначе казано, създаването на академиите стартира с тази в Пловдв на 14-ти октомври, 2015г. Още в самото начало, идеалната цел на проекта ни беше да предоставим възможност на бъдещи ИТ експерти да изберат качествено, кариерно-ориентирано и цялостно образование по програмиране безплатно, без да се налага да напускат собствените си градове. Именно затова и слоганът на Web Academy Пловдив е „Избери бъдеще в своя град.“ За да може да обучаваме колкото се може повече програмисти по най-удобния за тях начин, направихме така че те да могат да се възпозлват както от присъствена форма на обучение, така и от онлайн. За по-малко от 6 месеца след стартирането на първата академия, квалифицирахме над 300 софтуерни инженери. Една година по-късно, 16 от най-изявените курсисти станаха част от екипа от програмисти в компанията ни, а друга част се присъединиха към лекторския екип на самата академия.

Осъзнавайки, че след малката стъпка следва и по-голяма, решихме да разширим нашия проект. В резултат на това създадохме още една Уеб Академия – тази в Стара Загора. Малкоизвестен факт е, че този град е бил познат като ИТ център на България преди доста време и то в период преди бумът на самата софтуерна индустрия. В момента, голям брой от ИТ академиите е съсредоточен в София, което е ограничаващо. А потенциалът е огромен.Единственото, което се иска е малко желание и малко „поглед отвъд това, което виждаме.“ Точно затова избрахме Стара Загора. Искаме да възобновим града като модерен, иновативен и развит ИТ център в страната ни, да подобрим познанията по програмиране на потенциалните български иноватори от други краища в България (различни от столицата) и същевременно да увеличим шансовете на тези хора да реализират една по-успешна кариера.

Все още не сме обмисляли да създаваме офис в Стара Загора на 100%, но всеки един от завършилите кадри в Web Academy Стара Загора има възможност да работят за BGO Software, тъй като HR стратегията ни за развитие позволява дистанционна работа.

Радваме са на значителен интерес, което показва, че тези практики са от първа необходимост. Запитвания за презаписвания и преквалифициране получаваме ежедневно. При пускане на нов семестър, броят на кандидатите достига до 200 за курс. Разбира се, има входящи изпити – IQ, тест по английски и входящ технически (ИТ) тест. Не може да кажем, че курсисите от едната академия са по-заинтересовани от курсисите в другата. Интересът е равен. Само броят е различен, но това се дължи на факта, че Пловдив в по-голям град. Стремим се обаче да надграждаме в самите академии. Затова, например, в тази в Пловдив направихме безплатен курс по английски, като част от обучителната програма, а в Стара Загора, заедно с нашата НПО „От любов към България“, организирахме ИТ курс за деца с аутизъм.

До момента обучените уеб академици са над 2400 в няколко направления: Общ подготвителен курс; Front-End; PHP; .NET; Linux System Administration и QA, всички от които са разделени на 3 нива – начинаещи; напреднали; специалисти.

Вие сте компания, която участва в редица благотворителни инициативи. В какво се изразявате те?

Както обичам да казвам (и да пиша), успехът на една компания се измерва с положените усилия, ефекта върху обществото, с това колко е голяма една мечта, колко работа се влага в това да се осъществи, значимостта, която се създава, стойността, която се разпространява и признателността, която се получава в замяна. Не може едно общество да просперира ако не се инвестира в него. Бизнесът най-напред е от хората ЗА хората.

Избрахме да се фокусираме в 3 направления – образование, спорт и благотворителност. В края на краищата, това е скелето, което изгражда промяната към нещо по-добро.

Образователни инициативи – тях поддържаме чрез Web Academy Пловдив и Web Academy Стара Загора, както и общите образователни инициативи между академиите и нашата Фондация. Част от проектите са: Създаване на академия „ Равен старт“; „Проект Възможност“ – от любов към образованието“.

Спортни инициативи – първата крачка към тези ни практики беше, когато спонсорирахме непрофесионалния баскетболен отбор Sofia Bulls, които бяха част от НАЛБ (Национална аматьорска лига за баскетбол). По-късно отборът се преименова на BGO Software Bulls. Видяхме обаче, че съществуващата лига не предоставяше необходимите условия и отборите не получаваха, това което заслужаваха. Затова решихме да изградим една по-добра спортна култура в страната ни и да подобрим условията до момента. От спонсори на Националния Баскетболен Турнир за Аматьори на Българско Баскетболно Общество (ББО), станахме създатели на първата баскетболна лига за непрофесионалисти в този мащаб – BGO Software Basketball League. Тази година през юни месец организирахме и AMATEUR FINAL 8 KNOCKOUT, което се превърна в първия официално признат и подкрепен от Българска Федерация Баскетбол (БФБ) турнир за аматьори в страната ни. В един от дните на турнира се проведе и 3х3 турнир, част от “3×3 VIVACOM Basketball Tour.” За изминалия сезон имахме 43 отбора, а в този – 51 от 18 различни града. Така Помагаме и за развитието на младежкия футболен отбор – ФК Златоград и спонсорираме участията им в национални и международни футболни състезания.

Освен баскетболната игра, подкрепяме и футболната, спонсорирайки младите футболни таланти от ФК Златоград. Отборът беше първият, който имаше за вратар момиче. На по-късен етап се създаде и първият в българия официален младежки футболен клуб, съставен само от момичета, отново спонсориран от BGO Software. И двата отбора продължават да участват в национални и международни състезания.

Относно останалите ни благотворителни проекти, те се организират с помощта на нашата НПО „От любов към България“, както и редица вътрешнофирмени проекти. От създаването на фондацията ни до този момент сме осъществили над 50 “community projects” и индивидуални проекти. Те включват:  „Подари свобода на Радост“, „Стани таен Дядо Коледа“, „Дари книжка на дете“, „Училище любимо“, „Топла храна за Борислав“, „Подари бал на абитуриент“, Благотворителен концерт и базар за ПУ “Любен Каравелов”, „Проект Възможност“, „Равен старт“, „Първа пролет“, „Велик Ден“, „На Есен с Песен“, „Master Chef и Децата на Стара Загора“ и още много.

Човешкият фактор е от огромно значение. Как се грижите за служителите си? С какво ги мотивирате за да постигат добри резултати?

Стив Джобс е казал: „Технологиите са нищо. Това, което наистина е важно и е много правилно е вярата в хората. Дайте им инструменти и с тяхна помощ ще сътворите нещо прекрасно.“

Ако извадим хората от един бизнес, то той губи всякакъв смисъл. Без стойността на груповия интелект, идейност, мотивация и умения, не технологиите ще спасят света, а технологиите ще имат нужда от спасение. Изкуството на бизнеса се крие в това да намираш правилните хора и да ги накараш да останат, за да може заедно да създавате нещо гениално.

Това което мотивира хората в BGO Software е усещането за сплотеност и семейство. Истината е че в рамките на около 3 години, компанията нарасна от 30 човека до близо 100 човека в момента. Това, което продължава да ни крепи е именно чувството за сплотеност. Изграждаме среда, която е разчупена, и в която всеки изказва мнение, демонстрира талант, надгражда умения. Но най-вече, всеки от нас знае, че сме обединени от обща кауза – това да променяме към по-добро. Било то с технологични решения или благотворителни инициативи. От тиймбилдинги, вътрешнофирмени обучения по програмиране и джага турнири, до общи културни мероприятия (като ходене на театър или коцнерти), ние поддържаме едно ниво, което ни сплотява. Именно това води и до постигнатите резултати.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,

0 Коментари

Напиши коментар