26 април, 2024

Австралийското правителство обяви, че ще разпредели 1.35 милиарда долара за укрепване на киберсигурността в страната, на базата на засилилото се подозрение в шпионаж от други страни. Инвестицията е планирана за усвояване в следващите 10 години, като освен в защита се очаква да подобри и разузнавателните способности на страната.

Това е рекордна инвестиция за Австралия, насочена специално към киберсигурност, но ще подсигури правилните инструменти, необходими за ответна борба при атаки. Това заяви министър-председателят Скот Морисън в заявление и определи приоритетните точки за опазване от зловредни кибератаки. Те са: икономиката, сигурността и суверенитета на страната.

И все пак финансовият фокус върху киберсигурността е сравнително миниатюрен, в сравнение с цялостната инвестиция, която австралийците мислят да инвестират в защита, равняваща се на 186.7 милиарда щатски долара.

По-рано през месеца правителството обяви, че страната е пострадала от сериозна кибератака, предизвиката чужда страна. Съдейки по геополитическото местоположение на Австралия, намирайки се в индо-тихоокеанския регион, основен заподозрян остава Китай. Морисън казва: “Знаем, че кибератаката е изпълнена от сериозен играч на държавно ниво, поради мащаба и характера на използвания търговски апарат”.

От своя страна и в своя защита, говорител на китайското външно министерство пък, обвини Австралия в насаждане на напрежение, шпиониране на китайски студенти и използване на австралийските медии за прокрадване на вредни теории за китайски шпионаж.

Отделно, австралийското правителство е сред тези, които апелират за независимо разследване за произхода на COVID-19, а освен това страната е блокирала китайските компании Huawei и ZTE от осигуряване на оборудване за инсталацията на австралийската 5G мрежа.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author