26 април, 2024

Сътрудничеството между Modis Bulgaria и MNKnowledge ще се прояви на 7 юли от 18:30 ч. с организирания уебинар “Rapid Web API Development with Kotlin and Ktor”. Събитието ще представи практически поглед върху скоростната разработка на уеб приложения и услуги с платформата Ktor и езика Kotlin. Лектор ще бъде Траян Илиев, който е IT обучител за международни организации и участник в множество местни и международни конференции за IT разработчици, сред които Voxxed Days, Jprime и Java2Days. Сега обаче е ред да разберем повече – какво можем да очакваме на 7 юли?

Развива ли се интересът към Kotlin в България или си остава специализирана сфера?

Интересът на разработчиците към Kotlin обяснимо расте, а технологията вече има и собствена локална група от потребители в социалните мрежи – тенденция, показателна за иновативната нагласа на професионалистите към езика.

Разкажете малко за уебинара, какво да очакват участниците?

Подготвили сме практически ориентирано събитие, по време на което Траян ще представи разработката на собствен Web API сървис с Ktor. Ще бъде разгледана реализацията на поточна обработка с Ktor на събития в реално време (real-time event streaming), както и интеграцията със Swagger и Dropwizard Metrics. Ще бъдат демонстрирани и новости, като мултиплатформени проекти, написани full-stack на езика Kotlin.

Събитието е колаборация между две технологични компании. Как се получи тази колаборация? Често ли работите заедно?

Това не е първото събитие, в което работим в партньорство с MNKnowledge. Технологичните проекти, които изграждаме заедно, са вече традиция. Те се отличават с качествено съдържание и висока степен на практическа насоченост, целящи да вдъхновят участниците и да намерят непосредствено приложение в реалните им работни ангажименти.

Темите, за които сте говорили, също са много интересни – Spring 5, Reactor, SOA & REST, CDI, Java EE, React, Angular, Ionic, Node.js, RxJS, Reactive Java Robotics и др. Кои от тези технологии очаквате да се развият най-много в близките години? Кои технологии очаквате да имат силно развитие през следващите години?

В синхрон с фокуса нa Modis Bulgaria върху навлизането в т.нар. smart индустрии прогнозирам интензивното развитие на свързаните IoT, Big Data и Machine Learning сегменти, както и на роботизираните услуги (service robotics), чиято обща цел е постигането на по-качествен (а защо не и по-безопасен в контекста на текущите събития) начин на живот.

Уебинарът Rapid Web API development with Kotlin and Ktor ще се проведе на 7 юли 2020 г.,
от 18.30 ч.

Работният език на събитието е български.
Регистрация – на https://bit.ly/2zSq782.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author