26 април, 2024

Здравко Несторов е Senior Software Engineer в Paysafe Group и както разбираме от колегите му, притежава качества, формиращи харизматичната му личност, с която е удоволствие да се работи. Каква е и причината той да е номиниран прочетете в следващите редове.

Каква е причината да го номинирате?

Причината да номинираме Здравко е комбинацията от изключителен професионализъм, технически компетенции, екипна работа и най-важното – оптимизъм, който мотивира останалите. Здравко е усмихнат и отдаден на работата си. Той е отворен към нови идеи и предлага помощ на по-младите колеги, давайки им възможност да израстват бързо в технически и професионален план.

Опишете неговите професионални качества.

Здравко е от този тип програмисти, които обичат да експериментират и не ги е страх да излязат от комфортната си зона. Винаги се стреми да е в течение с най-новите технологии и да използва най-доброто от тях, за да подобрява непрекъснато нашите продукти. Едно от нещата, които го откроява от останалите, са неговите лидерски умения. Здравко често може да бъде видян в ръководна роля, било то в изграждането на плана за реализирането на даден проект или с участие в доброволчески инициативи като ментор и помощник на хакатони, както и като участник в подбора на кадри за ежегодната стажантска програма на Paysafe. Той е спокоен, уравновесен и гледа трезво на нещата – безценни качества, когато ситуацията е напрегната.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Успял е да помогне на много хора да улеснят пътуването си с (гр)адския транспорт в София, разработвайки мобилното приложение “Софбус 24“. Вече осма година е едно от водещите Android приложения в България, като още от създаването си има една единствена цел – да бъде безценен помощник в джоба на всеки потребител, който иска да се придвижи лесно и бързо в София. Заедно с това има и един неуспешен, но изключително полезен предприемачески опит, бидейки участник с екипа на ”Care Cup” в преакселераторската програма за стартъпи на организацията Start It Smart.

Разкажете ни повече за него като личност.

Той е винаги отворен в отношенията с останалите и се опитва да намери верния подход към тях. Здравко е усмихнат и позитивно настроен, търси забавната страна на нещата, защото „такава винаги има“.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Работният ден на Здравко преди настъпването на пандемията от COVID-19 и сега е претърпял леки промени, но винаги започва рано сутринта с чаша вкусно смути или кафе и приятен разговор. След което пътува до офиса (от хола до спалнята през коридора), се логва на компютъра и организира работата за деня. Денят продължава със стандартните за всеки програмист ритуали – daily planning, code review-та и разбира се последно, но не последно място – „кодене, кодене, кодене“. Здравко се старае да прави кратки почивки, с които да се разсее от работния процес, като например да поговори с някой колега (или приятелката си в другата стая), поиграе фифа или просто да се разходи. По-голямата част от следобеда минава в срещи с колеги, отговаряне на въпроси, „брейнсторминг“ сесии, email-и и др. Вечер обикновено остава докато успее да завърши започнатото, след което се качва на любимото си Ауди на път за вкъщи (или просто извървява пътя обратно от спалнята до хола).

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Здравко работи по разнообразни проекти, основно свързани с разработката на уеб приложения в реално време за FinTech индустрията (транзакции, разплащания, платежни инструменти, дигитални портфейли).
Един от най-интересните и предизвикателни проекти, в които е участвал, е изграждането на сигурността при логин в дигиталния портфейл на Skrill. Използваните подходи и инструменти са изключително интересни, както и това да бъдеш основна част от процеса по защита срещу разнообразните хакерски атаки.
Заедно с това участва активно и в интеграцията на PWA в уеб приложенията на Paysafe, с цел постигането на по-голяма бързина при работа, интегрираност с мобилните устройства, както и създването на необходимия комфорт за използването им.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

За него екипът и хората в него са много важни. Здравко помага на по-неопитните колеги да навлязат по-лесно в работния процес, стремейки се да представи нещата просто и разбираемо. Също така е голям фен на „брейнсторминг“ сесиите, тъй като комуникацията тече свободно и бързо, което окуражава всички да участват в търсенето на изобретателни решения. Здравко се стреми да бъде част от срещите за обмен на знания, насърчавайки хората да си помагат повече помежду си и да следват най-добрите практики.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Усмихнат, комуникативен, професионалист

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Здравко не пропуска възможност да бъде ментор и помощник на различни хакатони, огранизирани от Paysafe. Той е ежегоден участник в подбора на кадри за стажантската ни програма, както и ментор в последващото обучение.
Една от последните инициативи на компанията, в която Здравко е взел участие, е едно иновативно и различно Java Beers събитие, в което заедно с пиенето на хубава бира си поговорихме на интересни теми, касаещи сигурноста при логин.

Какви са хобитата му?

Едно от най-големите му хобита е футболът – както да го практикува, така и да го гледа. Освен това обича да пътува до нови и непознати места, да се разхожда в парка и/или планината, но най-вече карането на ски. Едновременно хоби и лична цел в живота му е да опита всички съществуващи сладоледи на света 😊.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Най-много харесва поп и денс музиката, както и приятната компания, в която да ги слуша.

Интересува ли се от гейминг?

Не – както сладоледът, така и геймингът е силно пристрастяващ, а той има място само за една зарибявка в живота си.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android – защото е много по-достъпен за хората и… „Софбус 24“ не върви на iOS

Какъв е стилът му?

Програмистки стил – тениска, дънки и кецове (ala Zuckerberg style).

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Здравко е работил с различни техноглогии, от които основно с Java, Angular, TypeScript, JavaScript, SQL. Определено има предпочитания към Java технологията и всичко свързано с нея, но няма нищо против да експеремнтира с нещо ново и иновативно.

Тагове: , , , , , , , , , , ,