27 април, 2024

Иновативен начин за доиграване на сезона в NBA се появи като идея в предходните дни. От Националната баскетболна федерация на САЩ споделиха, че пръстенът Oura ще бъде сред основното им оръжия срещу разпространението на COVID-19. Той може да сигнализира, когато играчите са на разстояние по-малко от 2 метра, а освен това може да отчита температура, дихателни и сърдечни функции. Всичко това става, след решението останалата част на сезона да се доиграе в Disney World, Орландо, така че да се ограничат пътуванията.

Първоначално Oura пръстените са създадени за измерване на сън – мониторират пулса и телесната температура. Сега обаче, компанията смята, че те могат да бъдат ефективен помощник в превенцията на разпространение на зараза при баскетболистите, които в свободното си време ще споделят целия кампус, включващ социални дейности като филмови прожекции, присъствие на други мачове, хотелски ресторанти, барове и т.н.

Предварително пръстенът е даден за тестване на 2000 медицински служители в Калифорнийския университет в Сан Франциско, които са изпълнявали ежедневни проучвания с цел анализ на здравни данни. Улавяйки температура, пулс и подобни метрики в нормално състояние, улеснява характеризирането на потенциален COVID-19 при поява на кашлица, умора, настинка и т.н.

Скептицизмът относно Oura пръстенът идва от това, че компанията се е обявила на сайта си като спонсор на проучването, което разбира се, води до конфликт на интереси.

Снимка: Ouraring.com

Освен това, Институтът Рокфелер по неврология в Западна Вирджиния провежда собствено проучване, чийто резултат е, че Oura Ring може да предвиди COVID-19 три дни предварително и то с 90% точност. За целта, 600 бройки от пръстена са предоставени на лекари от първа линия, a RNI (Rockefeller Neuroscience Institute) си партнира и с други университети, като идеята е бързо да се съберат резултатите от 10 000 включили се.
За изследването обаче, RNI си колаборира с Oura Health, което е към компанията Oura и отново няма независим поглед върху пръстена.

Снимка: Ouraring.com

Въпреки това, Харприйт Райт, CEO на Oura Health споделя, че очаква изключително обещаващи резултати. За него физиологичните данни и тревожните признаци от събраната информация от преносими устройства, е иновативният път, по който медицината може да функционира, така че да създаде по-силна превенция при различни заболявания.

Сезонът се рестартира на 30 юли и изходът от него вероятно ще хвърли светлина в това, доколко Oura Ring си е свършил работата. Можем да вземем предвид и цената му от 300$, като за употреба се изтегля приложение, събиращо данните и даващо анализ.

Повече за изследването на RNI можете да прочетете ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author