20 април, 2024

Разработчиците на Java все повече се интересуват от cloud-native Java, сочат откритията на ново проучване на Eclipse Foundation. Проучването показа също, че е постигнато значително възприемане на Jakarta EE 8.

Проучването за разработчици на Jakarta EE 2020 се основава на отговори от хиляди разработчици на Java. Има 19% увеличение на участието от 2019 г.

Според данните на фондацията броят на сертификатите за продукти, съвместими с пълна платформа за Jakarta EE, е бил по-голям през последните 8 месеца, отколкото сертификатите за Java EE са били за повече от 2 години.

Нараства интересът и към самата общност на Jakarta EE. „В допълнение към значителния интерес към Jakarta EE и напредъка на общността към Jakarta EE 9, Eclipse Foundation отбелязва рекорден ръст на членството, тъй като добавихме повече членове през Q1 2020 от всеки момент от нашето създаване“, каза Табанг Машологу, вицепрезидент на маркетинг за Eclipse Foundation. „Това е свързано с повишения интерес към модела с отворен код в световен мащаб.“

Според проучването, Jakarta EE е вторият най-популярен фреймруърк за cloud-native Java след Spring/Spring Boot, с 35% използване. Освен това Quarkus на Red Hat, който е фреймуърк за Kubernetes-native Java, сега се използва от 16% от разработчиците, след като бе обявен едва миналата година.

Докладът показа, че интересът към микросървисите от разработчиците на Java всъщност е намалял с 4% от миналата година. Фондацията смята, че това може да се дължи на разработчиците, осъзнаващи, че микросервизите не са общо решение. Все пак микросървисите остават топ архитектурен подход за внедряване на Java системи в облака, като 39% от разработчиците го мислят. Все още има увеличение на желанието за по-добра поддръжка на микросърсиси в Jakarta EE.

Интересът към Eclipse Che също нараства. Eclipse Che е облачен IDE, базиран на Java, за създаване на Kubernetes приложения. Използването на Eclipse Che е нараснало до 11% тази година, спрямо 4% през 2019 г.

Накрая организацията установи, че приемането на Java 8 е спаднало от 84% през 2019 г. на 64% през 2020 г. Смята се, че това е индикация, че Java 11 замества Java 8 по подразбиране.

Наред с резултатите от проучването, Eclipse Foundation пусна и визуализация на Jakarta EE 9. Според фондацията Eclipse, това е основен етап и е завършване на прехода от Java EE. Това е също критична стъпка в еволюцията на native-cloud Java.

Основният етап на Jakarta EE 9 е първият поглед на нова ера, която въвежда ново пространство на имена, което ще ни даде свободата да актуализираме спецификации, да въведем нови функции, да добавим нови технологии и да засилим темпото на иновациите„, каза Цезар Ернандес, старши софтуерен инженер в Tomitribe, член на Eclipse.

Тагове: , , , , , , , , , , ,